f
Снимка: Thinkstock

Кога водата става опасна

Че водата е жизненоважна за всяко живо същество е безспорен факт. Но  при непревилна употреба нейните качества не само се губят, но може да стане и опасна.

Съхранението на водата е важно условие за нейните ползи. Чистата, прясна вода е идеалната течност за малки и големи. Най-добрият начин за съхранение са стъклените съдове, но те са тежки и лесно се чупят. Въпреки това ги предпочитайте когато имате такава възможност, особено за малките деца.

Пластмасовите бутилки са лесен и удобен начин за съхранение, малката бутилка е винаги подръка, независимо къде се намираме. Всички знаем за вредата на пластмасата, но когато се използва разумно, вредите са сведени до миниум.

Основното правило е пластмасовите бутилки да се използват за еднократна употреба. А за малките деца това е задължително. Бутилката се отваря, консумира се водата, на другия ден нова бутилка! Наливането на минерална вода в десетки употребявани туби и бутилки не е разумно, химикалите от пластмасата преминават във водата, особено при високи темпертури през лятото.

Всеки производител отбелязва от каква пластмаса е бутилката, четето указанията на дъното на бутилката. Най-безопасната пластмаса, която не отделя никакви вредни вещества е HDP (HDPE) - полиетилен с висока плътност. Използва се за опаковките за мляко. Най-често употребяваната пластмаса за бутилки е PET (PETE) -полиетилен терафталат.

Тя е безопасна само при еднократна употреба! Специалистите твърдят, че при многократна употреба на тези бутилки се отделят вредни вещества за организма, които влияят и на хормоналния баланс.

Полипропиленът (PP) е термоустойчив и сравнително безопасен, с бял полупрозрачен цвят.

f
Снимка: Thinkstock

От него се правят кофичките за киселото мляко. Най-опасна е пластмасата без никакви отличителни знаци. Не купувайте вода и други продукти в такива опаковки, те са опасни. Те отделят бисфенол А обвиняван за повишен риск от нарушение на обмяната на веществата, намален имунитет, сърдечно-съдови болести, диабет, рак...

Прекаляването с минерална вода също не е безобидно. Тя не е подходяща за малките деца, те се нуждаят от изворна или преварена вода. За да не се претовари организма с определени вещества от минералната вода тя трябва да се сменя на всеки 20-30 дни с друг вид и да се редува с изворна или чешмяна. Добра алтернатива е пречистената вода със специалните кани, които се продават по магазините. Хората, които използват минералната вода за лечение трябва да се консултират задължително със специалист.

f
Снимка: Thinkstock

През лятото забравете за съвета да не се дава вода на малките бебета.

Докато през зимата водата от кърмата може и да е достатъчна, при високите температури нуждата от вода нараства многократно и бебето лесно се обезводнява.

Съветите да се тъпчем с огромни количества вода също са опасни.

Ако детето ви е постоянно жадно и приема прекалено големи количества вода, например към 3-4 литра, потърсете лекар.

Често се касае за захарен или безвкусен диабет, и някои бъбречни болести.

f
Снимка: Thinkstock

Познат е и феномена водно отравяне при хора, които се наливат с големи количества вода. Застрашени са активно спортуващите и хората в големите жеги. Тогава се губят много соли, нивото им в организма пада. Солите (основно натриевия хлорид) задържат водата в организма. Когато се пие много вода и няма какво да я задържа в кръвното русло, тя навлиза в клетките и ги раздува. Симптомите са главоболие, световъртеж, гърчове, дори смърт.

f
Снимка: Thinkstock

Звучи парадоксално човек да се отрови с вода, но това може да се случи след усилена тренировка и в горещо време, когато човек обилно се изпотява и в същото време изпитва силна жажда. Затова в тези случаи вода се пие на глътки в неголеми количество, но начесто.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти