Как да предпазим децата от кърлежи

Как да предпазим децата от кърлежи
Снимка: Thinkstock

Променливото време може и да не ни харесва, но за кърлежите то е рай, влагата и топлината улесняват развитието им.

Най-застрашени са децата.

Поради ниския си ръст и вроденото им любопитство те се завират по храсталаците в паркове и градини и стават лесна плячка на кръвосмучещите гадинки.

Не всяко ухапване обаче означава, че детето ще се разболее от някоя болест. Заразени са около 1/4 от паразитите. За да се пренесе заразата, кърлежът трябва да е смукал кръв поне 24-48 часа, преди да е забелязан. Затова е много важно той да се извади веднага.

Снимка: netinfo

Основните болести, пренасяни от тези паразити, са лаймската болест, марсилската треска и кримската хеморагична треска. Последната се среща предимно при възрастни, работещи с животни.

Освен чрез ухапване, човек може да се зарази и при размачкване на кърлежа, например при почистването на кучето. Единственият начин да се разбере има ли опасност от заболяване при ухапване от кърлеж е паразитът да се изследва в паразитологична лаборатория след изваждането му.

Как да предпазим децата от кърлежите?

игри деца
Снимка: Thinkstock

Не позволявайте на децата да играят в тревата, където се знае, че има кърлежи. Осведомете се дали кварталната градинка, където се разхождате е напръскана с препарати срещу кърлежи.

При разходка в тревисти и гористи местности облечете подходящо децата: дълги ръкави и крачоли, завързани накрая или вмъкнати в чорапите, за да не влизат паразитите под дрехите; бели чорапи и светли дрехи, за да се забелязват лесно кърлежите.

По време на разходката детето трябва да се проверява на всеки 2-3 часа за кърлежи. Това е времето, през което паразита си търси подходящо място да се впие в кожата. Предпочитаните от него места са слабините, подмишниците, краката, главата, но може да се забие навсякъде, дори в ухото и в половите органи.

глухарче
Снимка: Thinkstock

След разходка в тревиста местност дрехите се изпират, а детето щателно се преглежда. Понякога кърлежът е толкова малък, че изглежда като точковидна бенка.

Домашното куче трябва да се почиства редовно от паразити, но винаги с ръкавици. Иначе рискувате да се заразите при смачкване на кърлежа по невнимание. Дръжте детето далеч от бездомните кучета.

За по-голяма сигурност могат да се използват продаваните в аптеките репеленти – препарати, с които се обработват дрехите на детето и  се отблъскват паразитите.

Ако въпреки взетите мерки, се забие кърлеж в кожата на детето, той трябва бързо да се извади. Това ще направи най-добре медицинско лице, но и родителите могат да се справят. Използвайте в краен случай съветите за въртене по часовниковата стрелка, намазване с мазнина и т.н. От тях кърлежите повръщат и вкарват инфекция в организма.

Вземете пинцета и хванете кърлежа колкото се може по-близко до главичката му (близо до кожата на детето) и дърпайте внимателно. Ако част от него остане в тялото, използва се стерилна игла и се вади както треска.

Мястото на ухапване се измива със сапун и вода и се намазва с йод, спирт или с каквото имате под ръка - одеколон, ракия. Ухапаното дете се наблюдава около месец.

Ако се появи зачервяване на мястото на ухапване или температура, трябва да се потърси лекарска помощ. Лечението е с антибиотици.

Още теми от д-р Андреева:

Сладкото лекарство: бананите

Капризите на времето ни разболяват

За всяка кашлица си има лекарство

Не прекалявайте с лекарствата при температура

Кои храни да избягваме при настинка

Отровни ли са цитрусите?

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти