Какво не знаем за хранителните алергии, които децата ни развиват

r
Снимка: Thinkstock

С настъпването на пролетта и цъфтежите все по-често се говори за алергии, включително и при децата.

Малко е известно, че полените, мухълът, плесените, домашният прах и други обичайни алергени не са водещи в детската възраст.

До 2-годишна възраст най-често срещаната алергия е хранителната.

Храносмилателната система при малките деца е незряла, нежна, с пропускливи черва.

r
Снимка: Thinkstock

Затова децата лесно проявяват алергия към някои храни.

Добрата новина е, че с възрастта стомашно-чревният тракт съзрява и алергията отшумява при повечето деца. Някои нямат късмет и към хранителната алергия се прибавя алергичен ринит (хрема), алергичен конюнктивит или астма с алергична компонента.

Това е така нареченият атопичен марш.

Все още не е ясно защо атопичният марш възниква само при някои деца. Вероятността се увеличава, ако единият или двамата родители страдат от алергично заболяване и при некърмените деца. И рязко намалява опасността, ако алергията към храните се профилактира и лекува адекватно.

r
Снимка: Thinkstock

Най-честата хранителна алергия в детската възраст е тази към белтъка на кравето мляко и неговите продукти. След това се нареждат кокошите яйца, фъстъците, ядките, соята, скаридите, мидите, рибата.

За щастие на малчуганите - шоколадът заема доста по-задно място (ако не е млечен, със соя, ядки). Хранителната алергия протича с разстройство, коремни болки, обриви, повръщане, неспокойствие или някое от тях. Понякога признаците са доста дискретни и трудно се подозира проблемът.

Най-добрата профилактична мярка е продължителното кърмене и правилното, постепенно захранване на бебето, особено ако в рода има алергии или детето има проблеми с храносмилателната система.

r
Снимка: Thinkstock

При риск от алергии кърмещата майка трябва да се откаже от потенциално алергизиращи храни – мляко, яйца, цитруси, соя, морски дарове, шоколад.

Тази хипоалергенна диета е задължителна, ако детето има силни колики, необичайно неспокойно е, има разстройство или повръщане, все признаци на хранителна алергия.

Когато бебето се успокои, забранените храни се връщат отново една по една в менюто на майката, за да се установи точно на коя реагира бебето.

Понякога е доста трудно да се установи хранителната алергия поради малката възраст, неприятните тестове (кожни проби, кръвни тестове), които невинаги дават реални резултати в ранната възраст.

r
Снимка: Thinkstock

Затова е добре майката да си води дневник на храните, в който да записва реакциите на детето след приема на дадена храна.

Понякога се налага и принципът проба-грешка, за да се установи кои храни са приемливи за детето. Тази информация ще улесни детския гастроентеролог, към който трябва да се обръщаме, когато има подозрение за хранителна алергия.

Защото нелекувана, хранителната алергия често води след себе си и други сериозни алергии извън храносмилателната система.

r
Снимка: Thinkstock

Още от д-р Андреева:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти