За онлайн „татенцата“ и двойните стандарти за отношение към половете

Педро Паскал
Снимка: Getty

В постоянно еволюиращата онлайн среда в наши дни BuzzFeed се е утвърдил като константа. Уебсайтът и каналът в YouTube предлагат на посетителите си забавни и интересни анкети и видеосъдържание, свързани с най-актуалните имена и заглавия от сферите на музиката, киното и развлеченията като цяло. Много други сайтове се опитват да копират тази формула за успех, но повечето се провалят с гръм и трясък.

Една от редовните рубрики на BuzzFeed е Thirst Tweets. В буквален превод на български език това означава „Жадни публикации в Twitter“. Във всяко нейно издание известна личност чете пред камера и реагира на изказаните в Twitter сексуални желания на произволни потребители, насочени към нея. В поне три четвърти от видеата, ако не и повече, въпросната личност е мъж.

Преди няколко седмици Педро Паскал, най-актуалният актьор в света в момента и изпълнител на главните роли в хитовите сериали „Последните оцелели: The Last of Us“ на HBO Max и „Мандалорианецът“ на Disney Plus, отказа да участва в такова видео, което провокира известни полемики. Тъй като темата отдавна тлее в съзнанието ми, това се превърна в повод да споделя и собствените ми разсъждения.

На първо място, нека изясня от самото начало: съгласен съм с Педро Паскал и щях да постъпя също като него, ако бях на негово място, ако бях негово пресаташе, негов представител или негов приятел. Кой, за Бога, би искал да промотира сериал с бебе в една от основните поддържащи роли (Грогу в „Мандалорианецът“), четейки Thirst Tweets?! Кой дори му е предложил да го стори? Що за съвършена глупост?

На второ място, по какъв начин концепцията за тези видеа има място в настоящото десетилетие? Днешното поколение тийнейджъри и млади хора буквално търси под дърво и камък поводи да се възмущава и да се обижда по въображаеми и реални поводи, свързани със сексизъм, расизъм и прочие социални каузи, и да прекратява по бързата процедура кариерите на провинили се популярни личности.

Благодарение на прогреса на феминизма, в съвременното кино жените получават повече стойностни, смислени и добре написани роли от когато и да е било преди в историята на седмото изкуство. Това е неоспоримо страхотен факт.

Но означава ли, че мъжете следва да заемат позицията на публични обекти на сексуални фантазии и талантливи актьори като Педро Паскал да слушат по токшоута само за това как са „татенцето“ на Интернет вместо за това колко великолепно се справят в ролите си?

Защото, не се и съмнявайте, това е смисълът на въпросните Thirst Tweets. Не си и помислям да отрека, че от време на време рубриката е забавна. Когато гостът е духовит човек като двукратно номинирания за „Оскар“ актьор Андрю Гарфийлд, който си прави шеги и се хили неконтролируемо на почти всяка налудничава сексуална публикация по негов адрес, клипът може да разсмее всекиго.

Но в повечето случаи хората видимо се чувстват неудобно, не знаят какво точно да отговорят и на фокус са единствено перверзните фантазии на определени потребители в Twitter. А обект на тези фантазии, както вече посочих, но съм длъжен да подчертая отново, почти неизменно са мъже. И повярвайте ми, причината не е в липсата на пиперливи коментари в Интернет по адрес на красиви жени.

Причината е в изкривените, нелепи, двойни стандарти в отношението към привлекателните представители на двата пола. Аз съм сгоден хетеросексуален мъж на 30 години и от уважение към жената в живота ми отдавна съм спрял да пиша коментари в социалните мрежи за това как изглеждат или какво бих искал да направя с любимите ми актриси, ако имах възможност.

Но това не означава, че в света не са останали мъже на по 21, необвързани, и с цялото време на света да пишат каквито си искат коментари по адрес на когото си искат. Можете ли да си представите BuzzFeed да бяха поканили за видео с Thirst Tweets ослепителната, неостаряваща, божествено надарена звезда на излезлия преди месец филм „Професия стриптийзьор: Последният танц“ Салма Хайек?

Салма Хайек
Снимка: Getty

Не, разбира се! На първо място, защото феминистки щяха да съсипят медията за това, че подлага талантлива актриса на това да се вижда като безкрайно апетитно парче месо в очите на издивели потребители на Twitter. И на второ място, защото самата Салма Хайек има достойнство и не би приела да чете нелепи коментари за изумителната фигура, която знае, че притежава.

Гал Гадот или извънземната Скарлет Йохансон някога промотирали ли са филмите си, четейки Thirst Tweets? А дали са го правили най-сексапилната жена на 21 век Дженифър Лопес или Бионсе? Отговорът си остава категорично „не“. Но актьори като Хенри Кавил и Люк Еванс трябва да се въртят неудобно на стола пред камерата на Buzzfeed и да вдигат вежди при изказаното в Twitter желание от страна на произволна леля да постави езика си... където си изберете.

Цялата история е фантастично глупава. По света винаги ще има трагично самотни хора, шегаджии и простаци и от двата пола, които ще могат да пълнят видеа с Thirst Tweets. Въпросът е защо популярна медия като BuzzFeed им дава гласност при силно ограничен хумористичен ефект и защо създава с почти ексклузивното си лансиране на мъже в рубриката двоен стандарт в и без това противоречивите отношения между половете. И този въпрос е реторичен – отговор няма.

 

Прочетете още от Георги Петров:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти