Любимецът на целия свят: Какво е Бебе Йода и как покори Интернет?

бебе йода
Снимка: Lucasfilm / Walt Disney Studios

Поредицата „Междузвездни войни“ винаги е била обект на разпалени и противоречиви дебати още от излизането на оригиналния филм през 1977 година. Полемиките около популярните фантастични филми стигнаха пикова точка през последните години със закупуването на Lucasfilm от Disney и излизането на новата трилогия, следваща шестия епизод от сагата, „Завръщането на джедаите“.

междузвездни войни
Снимка: Lucasfilm / Walt Disney Studios

Но по някакъв начин между тоновете излята словесна отрова, гръмките похвали, детинското мрънкане от уж зрели и интелигентни мъже относно страхотния осми епизод от поредицата, реализираните и нереализирани теории на фенове относно героите, се появи едно мъниче, което очарова – и по този начин обедини – дори тази разединена фенбаза. И не спря дотам.

Бебе Йода е фаворит дори на хора, които никога не са гледали нито един филм от поредицата „Междузвездни войни“ в животите си. Но какво всъщност е то? Защо се казва така? Защо се появява постоянно в социалните ви мрежи, дори и да сте именно от хората, които не са фенове на „Междузвездни войни“? Тази статия ще ви даде отговори на всички тези въпроси.

бебе йода
Снимка: Lucasfilm / Walt Disney Studios

Кой е Бебе Йода?

Бебе Йода е поддържащ персонаж в сериала „Мандалорианецът“, който е продукция на стрийминг платформата Дисни Плюс и сюжетно се развива във вселената на „Междузвездни войни“. Главният герой е неназован, безлик ловец на глави от планетата Мандалоре, издържан личностно и поведенчески изцяло в стила на Човека без име, изигран от Клинт Истууд в трилогията от уестърни на Серджо Леоне, която кулминира с „Добрият, лошият и злият“ през 1966 година.

Въпросният главен герой намира Бебе Йода още в първия епизод от сериала и очарователното дребно създание се превръща в катализатор на сериозна промяна в типичния му метод на работа. Останалата част от сезона до голяма степен е посветена на съвместните им приключения и перипетии.

междузвездни войни
Снимка: Lucasfilm / Walt Disney Studios

Защо се казва така?

Първата част от името е с ясна етимология – съществото е бебе. Що се отнася до втората част от името, нещата се усложняват. Малкото създание е от същия извънземен вид, от който е и Учителят Йода, легендарен поддържащ персонаж от филмовата поредица „Междузвездни войни“, ментор на повечето главни герои в сагата и най-надареният със Силата джедай, чиято фамилия не е Скайуокър.

Видът на Йода така и не е уточнен в хода на филмите. Поради тази причина феновете започнаха да наричат мъничкия екземпляр на расата му „Бебе Йода“, въпреки че това НЕ Е Учителят Йода като бебе, тъй като „Мандалорианецът“ се развива времево след смъртта му. Въпросният извънземен вид е изключително дълголетен – Йода умира от естествена смърт на възраст от повече от 900 години – и това е причината създанието да е с вида и поведението на бебе, макар че всъщност е на 50 години.

бебе йода
Снимка: Lucasfilm / Walt Disney Studios

Какво може да прави Бебе Йода?

Също като Учителя Йода, бебето е дарено с подчертана способност да използва Силата, мистичното енергийно поле, което свързва галактиката на „Междузвездни войни“ и с помощта на което джедаи и сити извършват редица свръхестествени подвизи посредством съответно светлата и тъмната страна. Създанието проявява тези свои способности още във втория епизод от сериала.

Именно във връзка с невероятните способности на бебето е и единствената валидна критика, която може да се отправи към персонажа, ако се разгледа безстрастно и обективно. Бебе Йода е класически случай на deus ex machina (бог от машината), повествователен похват, датиращ още от Древна Гърция, при който сложни сюжетни ситуации рязко се разрешват по магически, необясним начин.

Бебето прави именно това посредством способностите си със Силата в няколко случая, в които главните герои са в опасност. Някои от тях са мотивирани сюжетно, но други убиват иначе реалистичния и на моменти дори брутален тон на „Мандалорианецът“. Въпросните моменти са пренебрежими на фона на иначе чудесно структурираното и драматично ефикасно повествование на сериала, който мога да препоръчам дори на хора, незапознати в детайли с „Междузвездни войни“.

бебе йода
Снимка: Lucasfilm / Walt Disney Studios

Защо всички го харесват толкова?!

Погледнете го, за Бога! Как може да не го харесва човек? Всяко мигане, помръдване на ушичките, всеки бебешки звук от устата му са очарователни! Легендарният немски режисьор Вернер Херцог, известен с красноречието си и със свои доста крайни мнения по редица социални въпроси, който участва в сериала като актьор, може би го определя най-точно като „сърцераздирателно красиво“.

Именно Херцог е бил човекът, който в типичен стил е нарекъл „страхливци“ членовете на екипа зад направата на сериала, когато те са обмисляли да превърнат Бебе Йода от механична кукла, постоянно управлявана дистанционно от двама души, в компютърно генерирана анимация. Това със сигурност щеше да убие голяма част от страхотното внушение, постигано от създанието.

От изцяло критическа гледна точка бих добавил, че всички харесват Бебе Йода, тъй като изпълнява и много важна сюжетна функция във връзка с главния герой на „Мандалорианецът“. Личността на ловеца на глави, изигран от Педро Паскал, еволюира почти изцяло въз основа на запознанството му с дребното същество, и точно това го прави интересен главен герой в развитие.

бебе йода
Снимка: Lucasfilm / Walt Disney Studios

Мъничкият персонаж със сигурност ще се завърне във втория сезон на „Мандалорианецът“, който очакваме онлайн през есента. Междувременно със сигурност ще продължите да го виждате в социалните си мрежи, по реклами и витрини навсякъде, тъй като продукти с лика му започнаха да се фабрикуват и продават едва след първия епизод на сериала по настояване на създателя му Джон Фавро, който е искал да запази съществото тайна максимално дълго време.

Но дори да ви досади с всеобхватното си присъствие, не се оплаквайте. В епоха, в която сме разделени по всеки един що-годе спорен параграф в социално, политическо, икономическо и културно отношение, нека Бебе Йода остане символ на единението и на факта, че любовта към децата покорява всички сърца, дори на закоравелите ловци на глави.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти