От дълбините на депресията до триумфа на наградите „Оскар“: Очарователният Брендан Фрейзър

брендан фрейзър
Снимка: Getty

Наградите „Оскар“ за 2023 година вече са в миналото и макар цялостно да представляваха поредната стъпка на американската Академия към културно забвение и към създаването на още по-голяма пропаст от масовата аудитория, един от призовете постави точката на забележителна лична история. Това бе наградата в категорията за най-добра главна мъжка роля.

Тя бе спечелена от Брендан Фрейзър, една от любимите филмови звезди на световната публика от края на 90-те години и началото на 21 век, който бе потънал в неизвестност в продължение на доста време преди триумфалното си завръщане миналата година. Историята му всъщност спокойно може да се превърне в интересен биографичен филм някой ден, в който изпълнителят на главната роля също да спечели „Оскар“.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Academy (@theacademy)

Фрейзър завършва колеж на изкуствата през 1990 година и започва да играе във филми почти веднага след това. Правилните черти на лицето му носят участия в редица продукции и първите му главни роли идват само няколко години след дипломирането му. През 1992-ра Фрейзър играе централния персонаж в „Училищни връзки“, драма за етнически конфликти в престижна гимназия, в която участват още Мат Деймън, Бен Афлек и Крис О‘Донъл.

Фактът, че Фрейзър получава главната роля в лентата, а не която и да е от другите три изгряващи звезди в актьорския състав, говори красноречиво за потенциала, който Холивуд вижда в младия актьор. Той не спира да получава възможности за работа и да трупа опит в следващите години, макар че комерсиалните и критически успехи му убягват до 1997 година.

Тогава Фрейзър играе главната роля в „Човекът от джунглата“ (“George of the Jungle”), очарователна пародия на историята на Тарзан. Лентата регистрира отлични приходи за бюджета си и получава положителни отзиви от най-именитите филмови критици за времето си: Джийн Сискъл и носителя на „Пулицър“ Роджър Ибърт. В своето амплоа Фрейзър показва качества на филмова звезда: харизма, самоирония и безпогрешен комичен усет.

Година по-късно актьорът прави силно впечатление в коренно различна роля и в коренно различен филм: „Богове и чудовища“ на Бил Кондън. Лентата получава универсални положителни отзиви в медиите и три номинации за „Оскар“. Фокусът на похвалите е превъплъщението на сър Йън МакКелън в главната роля, но екранният му партньор Фрейзър също не е подминат безучастно.

Оттам насетне кариерата на вече утвърдената звезда е низ от хитове: „Мумията“, „Мумията се завръща“, „Шеметна сделка“ с ослепителната Елизабет Хърли, „Тихият американец“ със сър Майкъл Кейн, „Сблъсъци“, отличен с „Оскар“ за най-добър филм, „Пътуване до центъра на Земята“...

Фрейзър сякаш не може да направи грешна стъпка. Но личният му живот междувременно спира да е толкова бляскав.

През 2003 година актьорът е сексуално нападнат от един от най-влиятелните хора в Холивуд по това време: Филип Бърк, бивш президент и ковчежник на Асоциацията на холивудската чуждестранна преса, институцията, отговорна за раздаването на наградите „Златен глобус“. Фрейзър разказва за инцидента едва през 2018 година и въпреки това обвиненията му към личност с толкова власт светкавично довеждат до намален интерес към работата му като актьор.

През 2007 пък звездата се развежда със съпругата си Афтън Смит след почти 15 години брак. Двамата имат трима синове, от които най-големият страда от аутизъм. Фрейзър е принуден да плаща по 600 000 долара на година за издръжка на децата и бившата си жена в продължениа на 10 години: съдебно решение, което актьорът оспорва многократно, но не успява да отмени.

През 2016 звездата губи майка си и освен това страда от различни проблеми със здравето, някои от които са причинени от изпълненията на каскади лично от него в екшън филми. Комбинацията от всички тези фактори довеждат Фрейзър до тежка депресия и до период на силно намалена продуктивност като актьор. Между 2014 и 2019 година той прави само няколко кратки появи в телевизионни сериали и не играе в нито един пълнометражен филм.

За щастие, този период не завършва със самоубийство или друг трагичен край, какъвто може да се очаква при подобни обстоятелства. Вместо това сега се намираме в месец март 2023 година и празнуваме кулминацията на „Бренесанса“. Фрейзър се завръща под светлината на прожекторите с поява в сериала на HBO Max и DC Comics, озаглавен "Doom Patrol", след което си извоюва и роли в проектите на именитите режисьори Стивън Содърбърг, Дарън Аронофски и Мартин Скорсезе.

„Без резки движения“ на Содърбърг получава високи оценки от критиците и събира Фрейзър на екран с Мат Деймън, Бенисио Дел Торо, Дон Чийдъл, Дейвид Харбър и Джон Хам. Но „Китът“ на Аронофски е причината да пиша настоящия текст. В него Фрейзър играе главната роля на Чарли, хомосексуален преподавател по английски език с наднормено тегло. За съкрушителното си представяне в драматичното амплоа актьорът спечели „Оскар“ в нощта на неделя срещу понеделник.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Whale (@thewhalemov)

„Убийците на лунното цвете“ на Скорсезе пък предстои да излезе тази година и ще събере Фрейзър пред камерата със суперзвездата Леонардо ДиКаприо и легендата Робърт Де Ниро. При наличието на подобен калибър талант надали някой се съмнява, че и догодина по време на сезона на филмовите награди отново ще чуваме името на Брендан Фрейзър във връзка с номинирано заглавие.

Феновете му междувременно стискат палци за четвърта част от поредицата „Мумията“. Самият актьор заяви неколкократно, че е отворен към идеята и че в момента просто иска да работи. Колко по-хубав завършек от това може да има история като неговата, изпълнена с толкова обрати? Не много, поне според мен.

Прочети още от Георги Петров:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти