Да остарееш като хубаво вино: Великолепният Пиърс Броснан

Пиърс Броснан
Снимка: Getty

Вече мина една година от октомври 2021 година насам, когато по кината излезе „Смъртта може да почака“, прощалният филм на Даниел Крейг като легендарния Джеймс Бонд. Митичната роля остава свободна и продуцентите на поредицата за агент 007 дотук са дали твърде малко индикации за това кой ще наследи смокинга и пистолета „Валтер ППК“. Но това не е спряло феновете от това да дискутират бъдещето и миналото на поредицата.

Аз самият имах такъв разговор съвсем наскоро. В него споделих, че при все грубиянския си чар и пронизващите сини очи, които му позволиха да изиграе достоверен съвременен шпионин, Даниел Крейг не притежава и никога няма да развие авторитетното екранно присъствие, което сякаш е вродено на неговите предшественици в ролята на Бонд.

Тихият глас на Крейг не може да озвучи трейлър за епос, в който той ще играе възрастния ментор на главния герой. Ниският му ръст и чертите на лицето му не отговарят на общоприетата представа в киното за човек с титла „сър“. Тя е била изградена в продължение на десетилетия от достойни британски актьори като сър Йън МакКелън и сър Антъни Хопкинс, както и от предишните агенти 007: сър Шон Конъри и сър Роджър Мур.

Именно в тази възрастова и професионална категория сега навлиза директният предшественик на Крейг в амплоато на Бонд: Пиърс Броснан. 69-годишният ирландски актьор е олицетворение на характеристиките, които описах в горния параграф.

От него лъха авторитет, тежест, достойнство, опит и талант. Именно неговият ясен, благ, познат на световната аудитория глас озвучава трейлърите за най-очаквания филм на планетата тази есен: „Черният Адам“.

Пиърс Броснан
Снимка: Getty

Лентата ще излезе по кината именно идния уикенд и главната роля в нея се играе от мегазвездата Дуейн Джонсън, но е очевидно кой е старшият лидер на актьорския състав. Можете да разгледате снимките на Джонсън в социалните мрежи, където той е следван от десетки милиони души – звездата не търси вниманието и компанията на никой от колегите си от снимачната площадка на „Черният Адам“ повече от тези на Пиърс Броснан.

Очевидно е, че Джонсън вижда в лицето на Броснан това, което „Супермен“ от 1978 година е имал в лицето на Марлон Брандо или „Батман в началото“ от 2005 година имаше в лицето на сър Майкъл Кейн – опитен изпълнител, познат и обичан от зрителите, който да приземи действието в техния съвместен супергеройски филм, да му придаде тежест и база в реалността. Няма съмнение, че Броснан е напълно подходящ за подобна задача.

На 69 години ирландецът вече е оставил ролята на агент 007 далеч зад гърба си. Естествено, Бонд си остава най-разпознаваемата му роля, но филмографията му включва и редица други популярни заглавия, обичани от зрителите. Качеството на пеенето му в двата музикални филма „Мама Миа“ може да е доста въпросително, но това не се отразява на успеха на лентите, нито на факта, че Броснан изглежда съвършено достоверно в ролята си.

Пиърс Броснан
Снимка: Getty

Успешни представяния в комедии като „Мисис Даутфайър“ и „Матадорът“, трилъри като „Върхът на Данте“ и „Аферата Томас Краун“, и драми като „Евелин“ и „Писател в сянка“ са потвърдили разнообразните актьорски качества на ирландеца. Не са му се опряли и фентъзи заглавия като „Пърси Джаксън и боговете на Олимп“ и последния хитов екранен прочит на „Пепеляшка“, в който Броснан, естествено, игра краля, а поп сензацията Камила Кабейо изпълни главната роля.

Но дори да се ограничим до анализ на представянето му като Джеймс Бонд, Броснан има повече от достойна кариера зад гърба си. Актьорът получава ролята в най-деликатния момент от цялата ѝ история. Когато през 1995 година излиза „Златното око“, първият и най-добър проект на Броснан като Бонд, по кината не е имало филм за агент 007 от цели шест години.

Пиърс Броснан
Снимка: Getty

След края на Студената война и падането на Желязната завеса през 1989 година бързо възникват въпроси дали персонажът на Джеймс Бонд не е отживелица от отминала епоха и има ли място в съвременния художествен канон от кино и литература. Тежката задача да отговорят на тези въпроси се пада именно на Броснан, новия агент 007, и режисьора Мартин Кембъл.

Със „Златното око“, безспорен хит по всеки измерим параграф във филмовата индустрия, те доказват, че Бонд не просто има място в съвремието, но и вече се е превърнал в икона на големия екран. Безупречната игра на актьора в амплоато е комбинация от игривото чувство за хумор на сър Роджър Мур и категорично сериозното възприемане на драматични ситуации на сър Шон Конъри.

Последващите филми на Броснан като агент 007 не успяват да достигнат летвата на „Златното око“, за чиято висота допринася и вероятно най-великата песен, писана за филм за Джеймс Бонд – ‘Goldeneye’ на безсмъртната Тина Търнър. Но кариерата на актьора така или иначе еволюира и израства отвъд тази роля. И в това отношение той стриктно следва добрия пример на своите именити предшественици в смокинга.

Сега предстои да видим колко точно интересен ще е „Черният Адам“ встрани от гарантираните си високи приходи, идващи с имена като Дуейн Джонсън и Пиърс Броснан.

Но независимо от съдбата на проекта, ирландският актьор едва сега навлиза в една от най-интересните фази на своята кариера – тази на възрастния ветеран, на стария вълшебник във фентъзи филма, на ментора в екшън трилъра, на сърдития баща в комедията. Не се и съмнявайте, че ще продължава да се справя чудесно.

Пиърс Броснан
Снимка: Getty

Класа и изтънченост: Пиърс Броснан от 80-те години до днес

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти