Най-сексапилният мъж на планетата: Кой е Крис Еванс?

Крис Еванс
Снимка: Getty; People

Списание People анонсира на 8 ноември със скеч по американската телевизия CBS новия носител на често дискутираната си титла „Най-сексапилен мъж на планетата“. Тази година това е холивудската звезда Крис Еванс, за когото си струва да се поговори малко повече и за малко по-различни неща от физическата му форма и съвършените черти на лицето му.

Все пак нека първо да заявя, че аз ще съм последният човек, който да оспори статута на актьора като най-сексапилен мъж на Земята.

С квадратна брадичка, сини очи, величествена осанка и поддържана фигура, Еванс е мъж, на когото всеки би искал да прилича, в това число и моя милост. Но причините да намирам звездата за достоен за адмирации човек се простират и извън това.

Крис Еванс
Снимка: Getty

Външният му вид е достатъчен фактор да получава роли в киното дълго време, дори и без измерим актьорски талант. В първите години от кариерата му на екрана ситуацията може и да изглежда именно по този начин. Повечето герои, изиграни от Еванс, са протагонисти в съответния филм, тоест, зрителят следва да стиска палци за техния успех, но са илюстрирани от актьора без особена личностна дълбочина.

Пример за това е „Фантастичната четворка“ и неговото продължение, първите филми за супергерои в кариерата на Еванс, в които той играе Джони Сторм, способен да възпламенява тялото си. Персонажът следва да пасне идеално на младия актьор, но двата филма получават много ниски критически оценки и незрялото поведение на изгряващия изпълнител в амплоато несъмнено е фактор за това.

Комиксови познавачи може и да кажат, че арогантността и огненият темперамент са част от поведението на персонажа на Еванс, но съвременната история на киното е показала, че има начини по-добри актьори, отколкото роденият в Бостън младеж е бил тогава, да въплътят тези характеристики, без да дразнят откровено зрителя. Така или иначе, Еванс изтрива това петно от филмографията си с безупречни изпълнения в ролята на друг супергерой няколко години по-късно.

Този супергерой е Капитан Америка, Стив Роджърс, портрет на американския идеал за мъж: зрял, мъдър, физически силен и принципен във всеки аспект от живота си. Ролята е случай на симбиоза между художествен персонаж и играещ го актьор. Капитан Роджърс позволява на Еванс да демонстрира на света израстването си като изпълнител пред камерата, илюстрирайки моралните дилеми на един човек, живеещ извън своето време, пренесен от 40-те години на миналия век до наши дни.

Крис Еванс Капитан Америка
Снимка: Marvel Studios/Walt Disney

Обичайните принципи, на които е възпитан: защитаване на свободата, на слабите от силните, на американския флаг и на институциите зад него, до един са поставени на тежки изпитания във филмите, посветени на премеждията на Капитан Америка. Неслучайно те и до днес, след повече от 25 излезли проекта на Marvel в продължение на 14 години, са пълнометражните филми за конкретен супергерой с най-висок среден процент на критическо одобрение измежду всички поредици на студиото.

В „Капитан Америка: Първият отмъстител“ персонажът е представен и изграден в рамките на класическо военно приключение; но във втория и третия филм, в които той е едноличен главен герой, Стив Роджърс е последователно предаден от страната си и дори от някои от бойните си другари, на които държи най-много. И в двете ленти етичните дилеми, през които преминава, колебанията му като герой и като личност са дори по-интересни от преследванията, експлозиите и схватките, в които участва.

Крис Еванс се възползва в максимална степен от многопластовото амплоа, развито безупречно от сценаристите на Marvel Studios в рамките на гореспоменатите три солови филма и в груповите проекти „Отмъстителите“, в които Стив Роджърс също играе централна роля. Дори приносът му към световната попкултура и наследството му като актьор да се ограничи само до тези филми, то пак е много по-голямо от постиженията на огромна част от колегите му.

Ала тези страхотни актьорски представяния нямаше да означават нищо, ако човекът зад тях не ги подкрепяше и с примерно поведение встрани от камерата. За щастие, Еванс е модел за подражание и извън амплоато на Стив Роджърс. Актьорът е дарявал средства на благотворителни каузи, свързани с ракови заболявания, и е посещавал детски болници, за да разговаря с млади пациенти.

Встрани от това, дори повърхностното му поведение в интервюта и публични изяви е повод за възхищение и масова обич. Еванс рядко се появява без любимото си куче Доджър и макар да е отявлен поддържник на либерални политически идеи, плаща за поддръжката на платформата A Starting Point, където републиканци и демократи получават равна възможност да говорят за проблемите в обществото.

Увековечени в кратки GIF клипчета в Интернет са моментите от церемонии, в които Еванс е помагал и е подавал ръка като нормално възпитан мъж както на млади, така и на по-възрастни жени, качващи се или слизащи по стълби от или към подиуми.

А каква бе реакцията му, когато разбра, че е обявен за най-сексапилен мъж в света? Смях и „Мама ще се гордее много от мен“. Как може човек да не го харесва?!

Еванс може да е Капитан Америка и в действителност, но на големия екран е и повече от това. В „Снежен снаряд“ на носителя на „Оскар“ Понг Джун-Хо от 2014 година той играе коренно различен главен герой в иновативно и остроумно написан, социално ангажиран екшън в постапокалиптично сюжено бъдеще. А във „Вади ножовете“ и „Живи сенки“ от последните три години актьорът показа способността си да изиграе безпогрешно и злодеи без изкупителни черти в своята личност.

В крайна сметка, няма значение дали гледате Крис Еванс, за да взимате морален пример от Капитан Америка, да се изкефите в прав текст на поредната блестящо режисирана от братята Джо и Антъни Русо схватка, в която триумфира, да се порадвате на перфектната му усмивка или да точите лиги при вида на плочките на корема му. Човекът е завършена холивудска звезда от старата школа и, ако сте съгласни със списание People, най-сексапилният мъж на планетата.

Крис Евънс - най-сексапилният мъж на планетата за 2022

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти