Тук жените са родени, за да работят много, а порасналите деца не осъзнават какъв късмет имат...

Биляна Траянова

Пътуваме из южната част на Етиопия.

В долината на Омо ни посреща с широки усмивки племето Каро.

Всички са готови да позират за снимки. Демонстрират ни как рисуват телата си. Можем дори да се скрием на сянка в колибите им и да поостанем, за да поиграем с децата, докато майките стриват зърно, за да приготвят хляб. Бебетата са вързани на гърбовете им дори, когато се занимават с ежедневните си задължения. Крехките плещи са свикнали да носят голям товар. Тук жените са родени, за да работят… да работят много.

Снимка: netinfo

Проходилите дечица щъкат наоколо, нищо че в прахоляка се прокрадват змии и всякакви буболечки.

Изобщо не подозираме колко големи късметлии са тези щъкащи дечица. Те няма да бъдат принесени в жертва от племенните старейшини, защото са се родили според традиционните очаквания… Но бебетата, сучещи от натежалата майчина гръд, може и да не преживеят още дълго. Ние ги снимаме и им се радваме, без ни най-беглата идея какво означава „минги“.

Снимка: netinfo

Никога не сме чували за „минги“. Тази дума рядко се изговаря на глас в долината Омо.

Снимка: netinfo

Минги е вярването, че бебето е "проклето", ако се роди извън брака или още по-абсурдно - ако горните зъби на детето се появят преди долните.

Снимка: netinfo

За децата, които Каро са обявили за "минги", се смята, че ще донесат на племето суша, глад или болест - затова те трябва да бъдат убити. 

Снимка: netinfo

Макар сексът преди брака да е разрешен, в миналото, за да се запази племенната чистота и да се предотвратят браковете между различните племена, такива съюзи не са били одобрявани от старейшините, а родените бебета се считали за Минги или проклети и били убивани. Хиляди деца са били жертвани като Минги. Близнаците били убивани задължително. Безпомощните кърмачета обикновено били изоставяни в храстите, далеч от селото, хвърляли ги в река Омо или ги задушавали като напълвали устата им с пръст. Невъзможно е да се разбере колко деца са преживели тази съдба, но тъй като практиката е толкова стара и вкоренена, изследователите смятат, че броят им е многохиляден.

Снимка: netinfo

Какво може да накара Каро да се откажат от жертвоприношенията на деца въпреки вековната традиция и страховитите им суеверия?

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Гледайте новите епизоди от поредицата на „Без багаж“ - всяка неделя , от 13 ч. по Диема.

Най-доброто от миналите епизоди можете да гледате всеки делничен ден от 18 ч., по Диема.

В официалния канал на "Без багаж" във Vbox7.com можете да гледате всички епизоди на предаването. 

Припомнете си още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти