Стрес-инконтиненцията - състоянието, от което толкова жени се срамуват

r
Снимка: iStock

Стрес-инконтиненция звучи прекалено сложно и надали говори нещо конкретно на някого. Реално обаче това е състояние, засягащо огромна част от жените и причинява сериозен дискомфорт, както и влошава качеството на живот.

За да изясним неточностите и най-вече да дадем практични и приложими съвети за справяне с проблема, потърсихме мнението на лекар специалист. Доцент д-р Елис Исмаил е акушер-гинеколог с над 10 години професионален опит и над 150 специализирани публикации в наши и чуждестранни медицински журнали.

Попитахме я някои от най-важните неща за стрес-инконтиненцията, а тя ни отговори детайлно, за което ѝ благодарим.

д
Снимка: Edna.bg

- Що е то инконтиненция и колко видове има?

- Терминът инконтиненция означава неволно изпускане на урина.

В зависимост от причината, инконтиненцията бива – стрес-инконтиненция; поривна инконтиненция; неврогенна инконтиненция; преливна инконтиненция; смесена инконтиненция и др. В частност стрес-инконтиненцията е неволно изпускане на урина при физическо натоварване, кихане, кашляне и състояния, повишаващи вътрекоремното налягане.

Патофизиологично това се случва, когато ъгълът между пикочния мехур и уретрата е променен и налягането в пикочния мехур се повиши (при кашлица, кихане). Мускулът, който задържа урината в пикочния мехур, не може да остане затворен и следва неволно изпускане на урина.

- Как да разберем дали страдаме от това състояние, какви са симптомите?

- Най-често първите оплаквания са свързани с често ходене до тоалетна и изпускане на урина при продължително кашляне или кихане (напр. при простуден момент). Ако пациентите не обърнат внимание на тези начални симптоми, състоянието се задълбочава. Много често при дамите тези първи симптоми се появяват по време на бременност или след раждане и трябва да бъдат алармиращи за жената.

При леките степени на стрес-уринарна инконтиненция има изпускане на капки урина при повишаване на вътрекоремното налягане: при кашлица, кихане, скачане или физическо натоварване. Това неволно изпускане на урина в началото е по-рядко, но при липса на лечение се задълбочава и става все по-често, докато се стигне до непрекъснато неволно изтичане на урина (най-тежката степен на инконтиненция).

r
Снимка: iStock

- Защо жените са най-сериозно засегнатите?

- Женският пол е рисков, поради анатомичните особености на уретрата. Уретрата, т.е. пикочоотводният канал, е по-къс. От друга страна състоянията бременност и раждане, присъщи само за жените, водят до релаксация и травма на мускулите на тазовото дъно, които имат важна роля в нормалната уринарна функция. Повишаването на вътрекоремното налягане по време на бременност или при наднормено тегло е друг рисков фактор. Менопаузата е периодът в живота на жените, през който честотата на заболяването се повишава. Причината за това е загубата на хормони, които играят важна роля за поддържане на мускулния тонус на перинеума, и това води до повишаване на риска от неволно изпускане на урина. Затова при жените периодът около и след менопауза е много важен и трябва да се обърне особено внимание.

- Кои са факторите, които могат да отключат стрес инконтиненцията?

- Стрес-уринарната инконтиненция се причинява, когато мускулите на тазовото дъно не поддържат адекватно пикочния мехур и уретрата. В допълнение към загубата на мускулна функция, появата на стрес-инконтиненция може да бъде свързана и със затлъстяване, диабет, тютюнопушене, прекомерна употреба на алкохол, кофеин и хронична кашлица. Както споменах и по-горе – бременността и раждането са едни от ключовите фактори, които могат да предизвикат първите симптоми. За да се избегне този проблем, е много важно бременните да не наддават повече от разрешеното тегло и раждането да бъде планирано според теглото на очаквания плод и анатомичните особености на костния таз на майката.

r
Снимка: iStock

- Възможно ли е заболяването да се преодолее само с промяна в начина на живот (хранене, алкохол, тютюнопушене)?

- Начинът на живот и храненето имат значителна роля за състоянието на тъканите и метаболизма на клетките. При условие, че пациентката е с умерена до тежка симптоматика, изключването на вредните фактори не би довело до пълно подобряване на състоянието. Изключването на вредните фактори би помогнало за повишаване на ефекта от лечебния подход.

- Какво предлага модерната съвременна медицина като лечение?

- Незадоволителните резултати от оперативните интервенции водят до стремеж за намиране на нови и по-ефективни методи. Най-новият и съвременен метод за лечение на стрес-инконтиненция е лазерната терапия. Лазерната терапия се прилага в другите европейски държави от 15 години, което показва нейната ефективност. Добрите резултати на лазерното лечение се дължат на уникалния ефект да стимулира колагенообразуването, водещо до подобряване състоянието на тъканите. Ефектът от лечебните 3 процедури се разгръща и прогресивно нараства в следващите 9-12 месеца след последната процедура. Друг съвременен метод е поставянето на вагинални мезоконци. Те имат добър резултат за повдигане на влагалищните стени при пациентки със свличане.

r
Снимка: iStock

- Какви са вашите съвети за хората, които страдат от стрес инконтиненция?

- Стрес-инконтиненцията е проблем, който нарушава качеството на живот на жените. Тези жени се съобразяват, когато планират пътувания, почивки и социални дейности. Особено при предстоящи дълги пътувания с обществен транспорт, те изпадат в стрес дали ще успеят да издържат до следващата почивка за посещение на санитарно помещение.

В тези ситуации те ограничават максимално приема на течности и вода, за да намалят риска от инконтиненция. В ежедневието е добре да ограничат приема на вода и течности след 18:00 часа, за да не се налага да стават вечер, което води до нарушаване на съня им.

Тези пациенти не могат да спортуват, бягат или скачат, поради неволно изтичане на урина. Всичко това нарушава качеството им на живот. Дори стигат до избягване на социални събития и контакти.

Съветвам дамите, които страдат от този проблем, да не се срамуват да го споделят със специалист. Да потърсят помощ веднага щом се появят първите симптоми.

Своевременното лечение с подходящият метод не води до нарушаване на ритъма на живот на тези пациенти.

Прочети още от Лилия Огнянова:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти