
Да, пасаторът е чудесен кухненски уред, който може да влезе в ежедневното приготвяне на вкусна, бърза и здравословна храна. С него можете да направите бързо смути, крем супа или домашна майонеза, да приготвите приказен сос или пюре, дори да разбиете лед за коктейла. Но знаете ли как да го използвате правилно?
Ето няколко правила, които е добре да спазвате, не само за да получите още по-вкусна храна, но и да удължите живота на пасатора.
Дръжте ножовете потопени
Потопете остриетата, още преди да ги включите, и ги изключете, преди да ги извадите. И през цялото време внимавайте за това да са под повърхността на сместа от съставки. В противен случай ще опръскате не само кухнята, но и себе си.
Започнете с ниска степен
Не включвайте най-високата степен от самото начало. Започнете бавно и постепенно усилвайте. Така ще избегнете гейзерите храна, които може да се получат при внезапното завъртане.
Използвайте правилната техника
Знаете ли, че има различни техники на използване на пасатор?
Ако държите уреда под лек наклон и го движите бавно по стените на съда, ще получите съвършено гладко пюре.
За гладкост, но с малки останали едри парченца, го включете под наклон за 2 секунди на едно място, после го преместете и включете за още по 2 секунди на други места в съда. Правете така, докато постигнете желаната консистенция.
Ако смятате да правите бита сметана, меренг или друга аерирана смес, движете фунията малко по-бързо и във всички посоки, включително нагоре и надолу, но без да вадите уреда от сместа.
Пазете дъното на съда
Остриетата на всички пасатори по правило имат предпазител и са разположени по-дълбоко от страничните ръбове. Препоръчваме все пак да не стържете с него по дъното на съда, особено ако го използвате в тенджера с незалепващо покритие например. Ако леко наклоните остриетата, може да получите неприятно надраскване. Особено ако храната е гореща.
Внимавайте с вакуума
Ако допрете вашия пасатор до дъното на съда, ще усетите как вакуумът го прилепва доста здраво и е трудно да го контролирате. В такъв случай е препоръчително да не го дърпате нагоре, а да го наклоните леко настрани. И все пак в идеалния случай трябва да движите остриетата над дъното.
Внимавайте с кабела
Преценете колко далече е съдът от контакта и дали кабелът на пасатора може да стигне до него. Но не го поставяте прекалено близо, за да не се оплетете в кабела по време на работа.
Почистете след употреба
Важно е да почиствате пасатора веднага след всяко ползване. Започнете с това като го извадите точно над нивото на храната и го включите за няколко секунди – така центробежната сила ще избута полепналите остатъци вън от фунията. Имайте предвид, че това се прави най-добре в по-дълбок съд и трябва да сте доста прецизни, за да не се окажете сред бъркотия от опръскана кухня и дрехи.
Измивайте внимателно
Време е да измиете уреда, преди останалата храна да изсъхне. Вътрешността на пасатора се измива трудно и трябва сериозно внимание, за да не се порежете на остриетата. А засъхналите петна ще направят работата ви ужасно трудна. Но първо изключете уреда от контакта и внимателно отстранете приставката от тялото.