Сигурни знаци, че остаряваш

жена щастие есен зима
Снимка: iStock

Ще бъда кратка, като първо заявя, че на 35 се чувствам в пъти по-добре, отколкото на 25. Не само че не виждам нищо страшно и лошо в остаряването, а даже смятам, че е привилегия. Е да, задълбочаващите се бръчки между веждите, по челото и около устата ме дразнят, но пък обожавам придобитите с годините и трупането на опит уравновесеност, устойчивост и непукизъм.

Нещата, които ме изваждаха от равновесие, когато бях на 25, сега не отнемат повече от минута от вниманието ми.

Забелязах обаче, че доста се промениха желанията и хобитата ми, както и нещата, които ме радват.

Когато една вечер седнах на дивана и от всички телевизионни програми, аз избрах да си пусна вечерните новини, си дадох сметка, че остаряването е факт.

жена щастие есен зима
Снимка: iStock

Спомних си как, когато бях малка, бе истинско мъчение да изтърпя новините. Разбира се, възрастните вкъщи искаха не само да ги гледат, но и аз трябваше да мълча, че да не им преча да слушат и обсъждат някакви непонятни, но дълбоко скучни за мен неща. Спортната емисия ми даваше надеждата, че скоро ще дойде краят на омразните новини и ще започне след това някакъв филм, за който се молех да е комедия, че да се разнообразя малко.

Не можех да си представя, че ще дойде момент, в който по своя воля ще избера да гледам точно новини. Също така не си представях, че купуването на нова пералня или миялна ще ми носи толкова вълнение и радост, както и че с коледния ваучер, подарък от фирмата, ще си купя комплект тенджери или завивки с гъши пух.

Но ето че улисани в ежедневието и повтаряйки си “само тази седмица да мине”, в един момент се оказваме доста пораснали, зрели и различни от това, което сме били преди няколко години.

Честно казано, щях да се притесня, ако не се бях променила. Ако все още се вълнувах кой какво е казал, ако получавах нервна криза при всеки работен проблем, ако се притеснявах как ще се изправя пред пълна аудитория и ще презентирам, ако потъвах от срам, че съм изпуснала монети на земята и изобщо ако си бях останала със същите страхове, стремежи и разбирания, както когато бях на 25, ще означава, че имам сериозен проблем.

жена щастие есен зима
Снимка: iStock

Неспособността (или отказът) да пораснеш, да погледнеш на живота от нова перспектива, да прекроиш мечтите си и да ошлайфаш характера си, разкриват единствено дълбока липса на емоционална (или каквато и да било) интелигентност. Съвсем нормално е хората да се променят с годините, защото се изправят пред различни предизвикателства. Справянето с ежедневните и нестихващи проблеми ни помага да израснем като личности. Единственото важно е да се променяме към по-добро, а не да деградираме. Всеки път, когато си даваме сметка, че ние или нашето поведение не е правилно и го променяме, то израстваме по малко като хора.

Същото е и с остаряването - ако непрестанно страдаш по безвъзвратно заминалите си студентски години, ако постоянно мрънкаш за изпуснатата младост и се стараеш да живееш по същия начин, както си живял преди десетилетие или повече, то се обричаш на вечно нещастие и криза на личността.

Приеми хода на времето и се опитай да бъдеш в крак с него. Радвай се на промените – външни и вътрешни, научи се да се освобождаваш от всичко, което вече не ти служи, изграждай нови навици спрямо нуждите и ежедневието си и се наслаждавай на живота. Това е тайната на щастието и можеш да я научиш само, като си позволиш да остарееш и помъдрееш.

 

Още от автора:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти