Битова медитация за майки

майка семейство дете деца йога
Снимка: iStock

Майчинството ти помага да откриеш много нови и неподозирани неща за себе си, като например това, че самостоятелното пазаруване в супермаркета ти се вижда като ваканция, а да си вземеш душ на спокойствие и без да бързаш – като 5-звезден спа уикенд.

Аз лично открих колко ми е скъпоценна всяка една свободна минута и как най-желани и удовлетворяващи са съвсем тривиални ежедневни неща.

Да изгледам цял филм на дивана вкъщи в избрано от мен време, да изпия кафето си, докато е още горещо, да се гримирам спокойно без да спирам с крак бебето да не бръкне в контакта, да разполагам с двете си ръце, като искам да сготвя или свърша нещо из вкъщи, да изгладя необезпокоявана и т.н.

Списъкът е доста дълъг, но изводът е ясен – мултитаскингът е отличително качество на майките, но понякога може да бъде и истинско проклятие. Идва момент, в който цялото ти същество желае почивка или просто да се занимава само с едно нещо в даден момент, а не с десет.

майка семейство дете деца йога
Снимка: iStock

Затова и майките имат лесно изпълними желания – като това да имат един час единствено за себе си. Проблемът е, че когато този час настане, те не знаят с кое по-напред да се захванат.

Аз лично искам да почистя малко вкъщи и подредя, защото не се чувствам спокойна сред разхвърляна и мърлява къща. В същото време искам да си обезкосмя краката, оформя ноктите (може би дори да се лакирам, какъв лукс!), да си направя маска на лицето, да изгледам 1-2 епизода от любимия сериал, да започна най-сетне да чета, книгата, която си купих преди една година, да се чуя с приятелка, да напазарувам, да сготвя… а всъщност, стоя на дивана и скролвам инстаграм на телефона си и ей го на, бебето се събудило.

Съвсем наскоро бебе 2 започна ясла, но процесът по адаптация е бавен. Той стои там за по час-два, най-много три, след това си го прибирам. Това време обаче, колкото и да е кратко (или може би точно заради това), за мен е безценно!

Тест: Какъв тип майка си ти?

Първото нещо, което започнах да правя, когато се озовах без бебе наоколо, беше да тичам. Не бях го правила от поне две години, затова започнах плавно само за по 15-20 мин. Толкова добре се почувствах след първото бягане, че нямаше как да не повторя и потретя. Изпълнена с енергия, тонус до небето, добро настроение и желание да обичам и обгрижвам целия свят.

Излизах за джогинг през ден и се поздравявах сама себе си за старанието и отдадеността. Използвайки прилива на енергия от спортуването, подхванах всякакви домашни задачи, за които все си мислех колко искам да ги свърша, пък все не намирах кога.

Пренаредих килера, избърсах прах от невъобразими места, изчистих огромната ни тераса, лакирах дървените греди, с които е наредена, изгладих почти всичко без чорапите, пренаредих гардероба, а скоро ще подхвана и кухнята.

Установих, че след всяко подобно занимание се чувствам по-тонизирана и доволна, отколкото ако бях прекарала времето на дивана.

Замислих се каква ли е толкова причината и установих, че огромна част от удоволствието идва от факта, че правя нещо изцяло сама. Мога да потъна в мислите си, ръцете ми да действат (или краката, когато става дума за тичане) и така да преживея своеобразна битова медитация, пък накрая даже има положителен резултат за цялото домакинство (нищо не може да се сравни с добре подредения и разчистен гардероб!)

майка семейство дете деца йога
Снимка: iStock

Истината е, че майките често забравят какво е усещането да бъдеш сам със себе си. Да правиш каквото искаш, когато поискаш, без обяснения или угризения. И когато ти се отвори малък прозорец от време, посветен изцяло на теб самия, усещането е като на пълно презареждане на батериите, пък дори и да си изтъркала до блясък загорялата фурна.

На майките, които разбират добре какво описвам тук, им пожелавам да имат повече време за себе си и да успяват да свършат всички планирани и желани неща. Пък децата растат, трудните периоди се забравят, остават само щастливите спомени. :)

Още от автора:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти