Всички играчки, от които детето ти няма нужда

дете семейство играчки игра игри
Снимка: iStock

В наши дни светът на детските играчки е кошмарен. Давам си сметка, че звуча като бабка с житейския рефрен “едно време колко по-добре беше”, но влизали ли сте скоро в магазин за играчки?

Всичко е пластмасово, дрънкащо, свиркащо и пеещо (фалшиво), но за сметка на това скъпо. Има не просто разнообразие, а от пиле мляко, както пак би казала недоволната бабичка.

Иронията обаче идва от факта, че 90% от всички тия играчки са напълно безсмислени. Ще донесат радост за половин-един час след купуване, а след това ще се озоват забравени в някой ъгъл (или пък в боклука, като се счупят без време).

дете семейство играчки игра игри
Снимка: iStock

Особено когато става дума за бебета, родители и приятели се надпреварват да засипват създанието с какви ли не причудливи пособия за игра, чиито производители се кълнат, че точно този предмет ще успокои детето, ще го забавлява часове наред и ще развие по невероятен начин когнитивните способности на пеленачето.

Истината обаче е, че това са пълни глупости и съвсем накратко ще обясня защо.

Първо – бебетата се интересуват и забавляват от съвсем обикновени ежедневни предмети. Пластмасово шише от вода, връзката с ключове, кутийка от нещо, списание, гевгир, термос – ще ги забавляват в пъти повече, отколкото каквото и да е друго. Лично съм го наблюдавала с децата ми, ако не вярвате – пробвайте.

дете семейство играчки игра игри
Снимка: iStock

Дъщеря ми можеше да прекара половин час и отгоре в гледане на листата по дърветата, люшкани от вятъра, докато стои в количката си. Синът ми ще предпочете силиконовата бъркалка от кухнята пред всичко друго.

Когато растат, положението не се променя кой знае колко и причината е съвсем елементарна – децата гледат нас и всичко, свързано с живота на възрастните, им е невероятно интересно. Замислете се самите вие, като сте били малки, на какво сте си играли? Най-вероятно една от любимите игри е била “семейство” – един е майката, друг – бащата, някой ще се жертва да е детето, ако участниците са повече, ще има баби и дядовци и т.н. Казано накратко – децата си играят на пораснали, съответно ги вълнуват предметите от ежедневието на големите. Че дори и с играта на кукли е така – куклите ходят на работа, имат дом, понякога даже кола и децата си играят, като отразяват живота, който имат с мама и татко.

дете семейство играчки игра игри
Снимка: iStock

Тук идва и втората основна причина децата да нямат нужда от стотици играчки и тя е, че те искат внимание. Ако вие отделите от времето си, за да играете с децата си, няма да им е нужно почти нищо друго. Въображението им ще заработи на пълни обороти и те веднага ще измислят какви ли не игри. Защо? Защото вие сте с тях – тяхната майка, татко, баба, леля, приятелка. Човекът е социално животно и това си личи най-добре при децата. В 9 от 10 случая те ще търсят някой друг, когото да привлекат към играта си и това е прекрасно. Никоя играчка, колкото и скъпа, електронна и невероятна да е тя, няма да научи децата ви на социални умения, нито пък ще подобри способността им да се изразяват и комуникират, така, както ще го направи контактът с друго човешко същество.

Вместо заключение, ще си позволя да отправя една молба – не се опитвайте да казвате на децата как да си играят, оставете ги сами да избират. Нека ползват играчките и въображението си както им идва отвътре, вместо да бъдат спирани от “не се прави така”. Само ако не ги ограничаваме, можем да ги насърчим да покажат най-доброто от себе си.

дете семейство играчки игра игри
Снимка: iStock

Още от автора:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти