Стига сте повтаряли на момиченцата колко са красиви! Кажете им, че са умни

дете момиче майка
Снимка: iStock

Явно в 21 век все още най-важното за една жена е да бъде красива, затова и на малките момиченца им се обяснява постоянно колко били хубави. Това е най-честият комплимент, който околните отправят към невръстната ми дъщеря: „О, каква си красавица!”.

Голям проблем става, ако съм ѝ подстригала късо бретона, недай си Боже цялата коса. Ама как можело така, тя била момиченце…

дете момиче майка
Снимка: iStock

Ако пък ѝ спретна някаква прическа, сплета плитки или сложа диадема на главата, в комплект с рокличка и пантофки, всичко живо се размазва какво красиво момиче имам. Даже съм получавала и похвали и възклицания като „Браво!“, сякаш говорим за кой знае какво постижение.

А аз полудявам, защото както искайте го приемайте, но последното, което ме вълнува, е дали дъщеря ми отговаря на общественото възприятие за красота.

Много по-важно ми е как се държи с хората и със себе си, дали е здрава и най-вече – дали е щастлива.

дете момиче
Снимка: iStock

Качествата ѝ, с които се гордея особено много, са нейната невероятна смелост и стремеж към самостоятелност, пък било то и че често тези две прояви на характера я тласкат към опасни каскади и родителско неподчинение.

Не ме впечатлява дали има къдрици, изписано носле и сладки устни, а се радвам и гордея, виждайки, че расте умна, с неутолимо желание да извлича максимума от всеки ден, да превръща в празник всяка ситуация и да не позволява на никого, дори на майка си, да ѝ казва какво да прави. Дори когато ѝ се ядосвам за тия неща, в края на деня винаги ѝ казвам: „Браво, ти си смело момиче!“

Наскоро си говорехме с нея за това – за красотата и характера. Внимателно ѝ обясних, че това как изглеждаш наистина няма особено значение. Красотата не е постоянна, не е гарантирана, а освен това и много лесно се постига, особено в наши дни.

Ум и смелост обаче никой не може да ти даде, трябва да ги постигнеш ти сам. Колкото повече знания трупаш, толкова по-независим ставаш, а това за една жена е най-важното – да успее да живее колкото се може по-независима и според своите желания.

дете момиче майка родители
Снимка: iStock

И разбира се, смелостта – защото ако те е страх да действаш, за да постигнеш мечтите си, никой и нищо на света не са в състояние да ти помогнат. Дори да си толкова красива, че хората да затаяват дъх, когато те погледнат, ако си глупава и мекушава, животът ти ще е безрадостен.

Така ми се искаше да можех да обясня това на всички, които търсят единствено красотата в момиченцата… на тези, които първо коментират външния вид на жената и не могат да приемат, че какво тя избира за свои дрехи и аксесоари си е нейна работа. Така ми се искаше масата хора да не са толкова дребнави и робуващи на стереотипа за смелия мачо и красивата, притихнала до него жена.

Но светът е разнолик и празноглавците са навсякъде, затова моята задача като родител е да се постарая да направя разлика, възпитавайки децата си в по-сериозни и важни ценности от това кой колко е красив. Ако обаче чувам по-малко „о, каква прекрасна малка дама“ и повече „какво смело и умно момиченце“, ще ми е не само по-приятно, но и по-спокойно за общото ни бъдеще като човеци.

Прочетете още от Лилия Дюлгеров:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти