Приложната магия на сапунените мехурчета

жена дете родител майка семейство
Снимка: iStock

Покрай децата преоткрих детските играчки и анимационните филмчета. Пазарът в наши дни предлага невероятно разнообразие на всякакъв вид пособия за игра и рисуване, а детските анимации са толкова лесно достъпни, че дъщеря ми изобщо не може да разбере как едно време сме чакали събота и неделя, за да гледаме „Часът на Дисни“ и то ако имаме късмет и никой от родителите не е окупирал телевизора.

Родителският ми опит към момента обаче доказва, че децата може много да се впечатляват в магазините за играчки и да искат страстно какви ли не неща, но истински си играят със съвсем обикновени предмети. Дистанционно, ключове, шише с вода, силиконови формички за мъфини, списания, бракувани тенджери и похлупаци – редови битови предмети, които за нас не са нищо особено, даже обмисляме да ги изхвърлим, но за децата са истински съкровища.

жена дете родител майка семейство
Снимка: iStock

Друго изключително простичко и абсолютно вечно детско забавление са сапунените мехурчета. Можете да сте сигурни, че деца от всички възрастови групи, култури и етноси биха се радвали искрено и забавлявали дълго с правенето на балончета. Отделно, че това е и една от най-евтините игри – малко вода, много сапун, удобна чашка, сламка, и ето ти ги балончетата.

Преди няколко дни забавлявах двете ми деца – едно на 4 години и друго на няма и 10 месеца, като основният “инструмент” на играта ни бяха именно сапунените мехурчета.

Бебето се радваше от сърце, опитваше се да ги хване и се смееше неудържимо, когато те се спукваха току до нослето му, а сестра му се надпреварваше сама със себе си колко голям балон може да направи.

Топлите слънчеви лъчи превръщаха сапунените мехурчета в пъстроцветна феерия, носеща се танцувално из въздуха около нас. Спомних си едни от първите пъти, когато дъщеря ми се радваше на балончетата. Беше на 6-7 месеца и беше толкова впечатлена, че дори не протягаше ръчички към тях, а ги гледаше със зяпнала уста как се носят наоколо.

Замислих се за моите най-ранни детски спомени, свързани със сапунените балончета. Не бяха много, но пък веднага ме потопиха в тихата меланхолия на отдавна отминалите златни летни дни, когато стоях на двора с чашка сапунена вода и се радвах на върволицата пъстроцветни мехурчета, литнали към безоблачното небе.

жена дете родител майка семейство
Снимка: iStock

Убедена съм, че и след още 20, 30 или 100 години сапунените мехурчета няма да са загубили способността си да омагьосват децата и да ги радват.

Тяхната магия е толкова простичка и битова, че ги превръща във вечен атрибут на щастливото детство.

Не само това, но и няма човек, който не би се усмихнал, виждайки сапунено балонче. Колко други неща могат да предизвикат същата чистосърдечна радоста реакция?

Нека ценим дребните неща в ежедневието ни, тези най-обикновените и на пръв поглед изтъркани. Именно те крият в себе си силата да са винаги актуални – както в детството на нашите прабаби, така и в бъдещето на децата на нашите деца.

жена дете родител майка семейство
Снимка: iStock

Каква е твоята магическа сила?

Още от автора:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти