Малки жени по никое време

майка дъщеря
Снимка: iStock

Да си взема почивен ден в средата на седмицата, за мен е прекрасен начин да се поглезя и истински да презаредя батериите. През уикендите просто не остава време, защото все трябва да смениш чаршафите, да пуснеш няколко перални, да позабършеш, поизчистиш, сготвиш, напазаруваш… и след като скоро няма да се сдобием с официален трети почивен ден между събота и неделя, периодично си освобождавам някоя сряда или четвъртък, когато да посветя деня единствено на себе си.

В последните няколко месеца обаче, ежедневието беше толкова активно и натоварено, че много отдавна не си бях позволявала лукса на един почивен седмичен ден. Затова, когато най-сетне планирах такъв, потънах в мечти как ще се разхождам из столицата, ще разглеждам различни магазини и забележителности, ще хапна брънч в уютно малко заведение и т.н. Когато обаче имаш деца, плановете се сменят със скоростта на светлината.

Вечерта преди почивния ден, дъщеря ми неочаквано повърна. За почти петте ѝ години живот, случаите на повръщане се броят на пръстите на ръцете. Въпреки че не изглеждаше да е болна или да има нещо по-сериозно от леко стомашно неразположение, реших следващия ден да не я пращам на градина, а да я взема с мен на разходка из града.

майка дъщеря
Снимка: iStock

Когато ѝ казах какво съм намислила, тя така се развълнува, че за момент се притесних дали ще успее да заспи изобщо. И така дойде дългоочакваният от мен почивен ден, изпратихме малкото ѝ братче на ясла и двете с нея тръгнахме към гарата, за да хванем влака за Копенхаген.

Преди да родя второто си дете, всеки уикенд излизах на дълги разходки “по женски” заедно с дъщеря ми. Тя обаче беше още прекалено малка и прекалено енергична, за да успее да разбере концепцията на тези разходки. Искаше да ходим от детска площадка на детска площадка, да ѝ купувам играчки и сладолед и като цяло да търча след нея, в който магазин влезем. Отне ми изключително много опити и разправии, докато я приуча как да се държи, когато сме някъде навън.

Ето обаче, че всички главоболия най-сетне се отплатиха и сега, на прага на петата ѝ годишнина, бера плодовете на усилената си родителска работа.

майка дъщеря
Снимка: iStock

Дъщеря ми с удоволствие се вози на влака – стои кротко на седалката и гледа през прозореца или си рисува нещо в тефтера, след това ме държи за ръка и ходи в крак с мен, не събаря и руши всичко в магазините, а внимателно ми носи някакви неща и пита дали можем да ги купим, а като откажа, което е по-честият вариант, ги връща обратно с нацупени устни, но без писъци и драма. С удоволствие сяда заедно с мен да хапнем, наслаждава се на изживяването, на хората, на гледките и после с удоволствие поема към вкъщи, където заслужено си почиваме.

Не очаквах да имам толкова прекрасен ден заедно с нея, да се чувствам сякаш наистина съм с приятелка навън, а не с малко дете. Даже ми беше толкова хубаво, спокойно и щастливо, че вече планирам как ще повторим преживяването. Да използвам времето преди да е тръгнала на училище, когато подобни разточителства насред работната седмица ще са немислими.

Имам и една може би егоистична малка надежда – че ще ѝ останат щастливи спомени от това време, прекарано заедно. Аз със сигурност дълго ще си припомням прекрасните ни моменти двете заедно.

майка дъщеря
Снимка: iStock

Още от автора:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти