С малко дете на море - рисковете са повече отколкото ползите

С малко дете на море - рисковете са повече отколкото ползите
Снимка: iStock

Родителите винаги мислят за доброто на детето: ще го заведем на море, да подиша чист въздух, да се закали. Но когато детето е много малко, особено в кърмаческа възраст, рискувате да си навлечете много неприятности.

Малките деца много по-лесно се претоплят отколкото възрастните. Бебетата имат относително по-голяма телесна повърхност, недоразвити потни жлези и са много чувствителни към промените на околната среда. Затова много лесно се претоплят и обезводняват. Представете си, че сте на плажа в горещото време с памперс, който винаги е топъл, как ще се чувствате? На всичко отгоре е и модерно да не се дава вода на кърмачетата, което допълнително увеличава риска от топлинен удар.

Не се заблуждавайте, че чадърът пази детето от топлината, високата температура си е висока и на сянка. В жегата ние, възрастните, се разхлаждаме с течности, потим се и регулираме телесната температура. Бебето не може и започват обриви, неспокойствие, температура, повръщане. Децата до 1 година имат много нежна кожа и не трябва да се излагат на слънце, лесно изгарят, дори със слънчева защита.

f
Снимка: iStock

Колкото по-малко е детето, толкова по-голяма е вероятността да се разболее на морето. Неговата имунна система не е укрепнала, а там се среща с много хора, които разнасят инфекции. По принцип слънцето е полезно при разумно използване, но в големи дози потиска имунната система и децата боледуват в жегата.

Малките деца трудно се адаптират и резки промени в режима им се отразява зле на здравето. И така: дълго пътуване, топлина, среща с много хора, промяна на режима, кому е нужно да мъчите детето? Прибавям и факта, че на чуждо място трудно се намира квалифицирана медицинска помощ, лекарите по морето са претрупани от работа, родители-ентусиасти с малки деца бол.

Ухапването от насекоми също е по-често край водните басейни. Освен неприятните обриви със сърбеж и алергични реакции, комарите разнасят и западнонилска треска, за която ние нямаме имунитет. Освен комарите, и кърлежите атакуват на макс, поради многото валежи се размножиха активно.

f
Снимка: iStock

Извън дома качеството на храната никога не е сигурно, особено в горещото време. А престоялата храна е източник на много неприятности – салмонела, дизентерия, стафилококови инфекции и т.н. Което за малкото дете означава болница и системи.

Ако искате бебето ви да е здраво и спокойно, не му обърквайте режима и не го водете на море. Препоръката на световната педиатрична асоциация е, че за децата до 3-годишна възраст морето и дългите пътешествия не са подходящи. Което не означава, че ще имате непременно неприятности, при разумни родители малкото дете ще се чувства отлично. Но за по-сигурно изчакайте децата да поотраснат и като навършат поне две годинки стягайте багажа и приятно изкарване.

f
Снимка: iStock

Още от д-р Андреева:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти