7 храни (някои полезни), които не са подходящи за деца

7 храни (някои полезни), които не са подходящи за деца
Снимка: iStock

Бебето вече е пораснало и кърмата (адаптираното мляко) не могат да задоволят нуждата му от всички хранителни вещества. Постепенно го захранваме и нямаме търпение да седне заедно с нас на масата и да си хапне от всичко. Не всяка храна обаче, макар и полезна, е подходяща за малките деца поради особеностите на храносмилателната им система.

Прясно изцедените плодови/зеленчукови сокове са пълни с естествени витамини, но не се препоръчват за малките деца до 1 година. Те често страдат от рефлукс и соковете усложняват положението. Ерата на фрешовете отмина и за по-големите, оказа се, че не са толкова полезни, колкото се смяташе. Висококалорични, липсват фибрите на плода, увреждат емайла на зъбите. Разбира се, трябва да се предпочитат пред соковете в кутии и да се консумират в умерени количества. Най-добре да се хапват цели плодове, за най-малките - пасирани.

h
Снимка: iStock

Медът безспорно е прекрасен хранителен продукт, природно лекарство с микроелементи, витамини и т. н. Но не се дава на деца до 1,5 - 2-годишна възраст поради риск от алергии и ботулиново отравяне.

h
Снимка: iStock

Пълнозърнестият хляб е полезен, съдържа много фибри и витамини. Но е твърде груб за нежната храносмилателна система на децата до 3-годишна възраст. Подходящ за най-малките е хляб тип „Добруджа“, след това се въвежда типов и вече за по-големите - пълнозърнест.

h
Снимка: iStock

Кристалната захар трябва да се избягва от всички, най-вече от малките деца. Сладкото е като наркотик, води до пристрастяване и ако детето е свикнало на сладичко, това остава навик за цял живот. Естествените подсладители са зрелите плодове, фурмите и другите сушени плодове. Сол също не се дава до една година, солите трудно се усвояват от бъбреците на бебето. След това се дава в умерени количества, храната на детето трябва да е по-безсолна от нашата.

h
Снимка: iStock

Ядките са много полезни, но са силен алерген и не се дават на малките деца. Цели ядки се предлагат чак след 3-4-годишна възраст поради опасност от задавяне. Ядките са най-често срещаното чуждо тяло в бронхите и най-опасното, не се виждат на рентген. Фино смлени прибавени към храна (в сладкиш например) се предлагат най-рано към втората година.

h
Снимка: iStock

Маргаринът е мазнина от растителен произход, но при производството се подлага на хидрогениране и се получават трансмазнини, които са вредни за здравето. Затова маргарин не се дава на деца, предпочитайте краве масло, зехтин, олио. Маргаринът е евтин, бъдете сигурни, че в кифлите, баничките и др. тестени храни има от него.

h
Снимка: iStock

Кравето мляко съдържа белтъци, които трудно се усвояват от малките деца. Затова в ранната възраст се предпочитат адаптираните млека, те са с променен състав съответстващ на нуждите на детето. Кисело млако се дава след десетия месец само за овкусяване на основното ядене, но не и като самостоятелно хранене. През втората година вече може да се дава кисело мляко, а прясно само при приготвяне на десерти и храна. Прясно мляко за пиене се дава след втората година.  

h
Снимка: iStock

Още по темата:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти