5 причини защо боледуваме през пролетта, които все забравяме

5 причини защо боледуваме през пролетта, които все забравяме
Снимка: Thinkstock

Пролетта настъпва, времето е приятно, но децата не спират да боледуват.

Дали променливото време е виновно за болестите, или ние някъде бъркаме при отглеждането на децата?

Ако припознаете себе си в следващите ситуации: честито, печелите голямата награда „постоянно боледуващо дете”.

1. Времето е слънчево и приятно, но още от баба си знаете, че пролетните месеци са опасни и старателно обличате малкото дете с чорапогащник, дебел панталон, две-три блузки и зимно яке. Върхът на родителското безумие е да се покрие детската количка с дъждобран при слънчево време, та да стане като парник.

Дебелата шапка също е задължителна, все пак не е лято, току-виж детето настине при 20 градуса! Нищо, че вие сте с тънко яке и памучна блузка, детето е малко и трябва да му е топло! Изпотено дете и променливо време е възможно най-лошата комбинация, особено ако духа вятър. Тогава наистина се настива. Но дори и да не се изпоти, многото дрехи изнежват детето и то често боледува.

Вярно е, че е трудно да се прецени колко точно да се облече детето, още повече, че хладното носле и ръчички не са ориентир за телесната му температура. Обличайте го така, както обличате себе си! Малките бебета спят в количките и трябва допълнително да се завият, но по-големите са непрекъснато в движение и лесно се претоплят.

2. Не може постоянно да се стои около печката, затова купувате кифли, банички, кроасани...Тесто с маргарин или палмово масло.  „Лесното” обаче създава доста ядове – децата боледуват, когато се хранят нерационално, прекаляването с въглехидратна храна пречи на нормалното хранене, защото убива апетита на детето за истински полезната храна – плодове и зеленчуци, супи, месо, готвено, млечни произведения, яйца и т.н. Освен това тестените и сладки изделия пречат на резорбцията както на витамините, така и на калция. Какво слагате в ръчичките на малкото дете в количката когато сте на разходка? Бисквита, зрънчо или парче ябълка, морков? Шкафовете вкъщи пълни ли са с лакомства, които детето приема когато пожелае? Нямате време да приготвите пълноценна, витаминозна храна и напитки? Ако отговорът е да, вероятно сте редовни пациенти в лекарските кабинети.

Снимка: Thinkstock

3. Детето едва е проходило, и вече е записано на детска ясла. Там то усвоява навици, социализира се, а и малко дисциплина не е излишна. Само дето е твърде малко да се самообслужва и да се пази. Една жена се грижи за 20-30 невръстни дечица, половината от които са с хрема и кашлят. И болестите започват.

Честите инфекции на дихателните пътища не са безобидни, имунната система в тази възраст е неукрепнала и се натоварва прекалено много. Многото вирусни инфекции в ранното детство могат да доведат до сериозни усложнения като астма и диабет у предразположените. Ако и вие сте от майките, които давате детето в ясла едва проходило, не се чудете защо то е постоянно болно и вече е изпило куп антибиотици.

Снимка: Thinkstock

4. Много деца боледуват, въпреки че не посещават детска градина или ясла. Което не означава,че са предпазени от контакт с болни хора. Защото вместо на чист мъздух, много от децата станаха редовни посетители на моловете. Където се срещат всички болни, върнати от детските градини и ясли. Да не говорим, че в затворените пространства въздухът е застоял и се превръща и развъдник на микроби. Разбира се, децата не могат да се държат в стерилна обстановка, но когато болестите са в разгара си, по-добре да ги държим далеч от тях. Особено ако детето често боледува. Истинската разходка е на открито, вирусите се „разсейват”, а децата дишат свеж въздух и се закаляват.

Снимка: Thinkstock

5. Най-добрите приятели на съвременното дете са компютърът и телевизорът, с добавка чипс (пуканки) и кола. Ако ги оставиш, децата ще се пенсионират пред тях без да мръднат. Техниката осигурява глътка спокойствие и на майката. Децата обаче забравиха да се движат, затлъстяха и са болни. Спортува ли вашето дете или все отлагате този момент за по-добре времена? Често ли използвате монитора за бавачка? Добре дошли в отбора на боледуващите!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти