Бебе в самолета - възможни са неприятности!

Бебе в самолета - възможни са неприятности!
Снимка: iStock

Пролетта дойде и стягаме куфарите за пътешествия. С децата, разбира се, въпреки, че са малки.

Вече никой не се съобразява с препоръката на лекарите да не се пътува с малко бебе на големи разстояния. А те са основателни: детето сменя обстановката, климата, нарушава му се дневния режим, от контакта с много хора в самолета може да се разболее, нищо не разбира от природни и исторически забележителности...

Родителите може и да са прави като смятат, че не трябва да се изнежват малките, а отрано да се сблъскват с предизвикателствата, нито пък да се лишават от развлечения само защото са станали родители. Предимствата на самолета пред колата е краткото време за пътуване, недостатък е, че често малките стават неспокойни и плачливи. Причината са болките и дискомфортът в ушите по време на летенето и най-често при излитане и приземяване.

f
Снимка: iStock

Коя е причината? Евстахиевата тръба свързва носоглътката със средното ухо и една от функциите й е да уеднаквява налягането от двете страни на тъпанчето. При децата обаче тя е по-къса и по-широка и не функционира така ефективно, както при възрастните. Затова децата често развиват отит (възпаление на ухото) след една проста хрема.

Поради същата причина имат проблем и при летене със самолет, а при хрема, възпалено гърло и трета сливица или отит проблемите в самолета са почти задължителни. В тези случаи евстахиевата тръба се „запушва” от секретите и налягането в средното ухо не може да се изравни с атмосферното.

При сериозно възпаление на средното ухо се препоръчва да не се лети със самолет, могат да настъпят усложнения. По време на полети (също при гмуркане, в бърз асансьор, високо в планината) атмосферното налягане рязко се променя, оказва натиск върху тъпанчето и детето изпитва болка или поне силно неспокойствие. Това обикновено е временно, трае няколко минути и минава без последствия за здравето. Остават само притесненията на родителите, които може и да не се случат, ако се вземат необходимите мерки.

f
Снимка: iStock

Давайте на детето да пие течности по време на полета и особено при излитане и кацане. Гълтането изравнява налягането от двете страни на тъпанчевата мембрана и успокоява болката. Имайте предвид, че въздухът в самолетите е доста сух и секретите се сгъстяват и усложняват положението. Течностите предотвратяват това.

Дъвката е добър вариант при по-големите деца, дъвчащите бонбони също провокират преглъщането. Под форма на игра правете дихателни упражнения – накарайте детето да поеме въздух, да запуши нослето и да диша през него. Накарайте го и да се прозява, ако е в състояние да изпълнява препоръките ви.

f
Снимка: iStock

Биберон залъгалка върши същата работа при бебетата.

Сложете капки за отпушване на носа преди полет, ако детето е с хрема.

Ако вече сте имали проблеми с ушите при предишни полети, дайте парацетамол или ибупрофен преди полета. Така детето ще е по-спокойно, а и останалите пътници няма да ви гледат накриво.

f
Снимка: iStock

Още съвети от д-р Андреева:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти