Борбата с ушната кал е обречена

Борбата с ушната кал е обречена
Снимка: iStock

Повечето майки смятат мръсните уши за голям срам. Или по-точно ушната кал /церумен/. Затова въоръжени с клечки за уши подлагат на тормоз клетите дечица, за да не се излагат. Точно за тези „чистници“ са следващите редове. Защото първо ушната кал не е мръсотия и е полезна, и второ, колкото повече се чистят ушите, толкова повече церумен се образува.

Ушната кал е естествена защита на тялото да предпази вътрешните структури на ухото от вредните външни влияния –наранявания, навлизане на микроорганизми, замърсители и т.н. Тя се образува от жлезите, разположени по външния слухов канал. Този секрет се смесва с излющени епителни кожни клетки, прахови частици и др. Под действието на кислорода се оцветява в тъмно и придобива характерен недотам приятен вид. Периодично ухото се самопочиства, но при някои условия тази функция се нарушава и количеството на ушната кал се увеличава.

ф
Снимка: iStock

И неприятностите започват – намаление на слуха, заглъхване, а след баня, когато ушната кал набъбне, може да има и болка, мравучкане, сърбеж, пробождане, бучене и дори световъртеж. Най-тежкото състояние на натрупване на ушна кал са епидермалните тапи – маса от излющени кожни клетки, които се фиксират плътно към ушния канал и го запушват напълно.

При всички тези ситуации обикновено се въоръжаваме с клечки за уши и геройската борба започва. Което е най-голямата грешка –колкото повече се бърка в ухото, толкова повече се дразнят жлезите и те произвеждат още повече ушна кал. Освен това с клечката обикновено церуменът се вкарва  още по-дълбоко в ухото. Да не говорим как се чистят ушите на мърдащо и противящо се дете. Опасността да се нарани ухото е очевадна.

И така, как правилно да почистваме ушите?

След баня ушите на детето /и на възрастните/ се подсушават нежно с ъгълчето на кърпата като се попива влагата от гънките, включително и зад ушите. В ушното каналче не се влиза с взлом с клечка за уши, а внимателно без натиск се почиства докъдето може да се стигне с кърпата. Ако все пак се използват клечки за уши, това трябва да става много внимателно. С въртеливи движения се отстранява ушната кал само на входа на каналчето, без да се навлиза навътре.

ф
Снимка: iStock

При упорито заглъхване или други проблеми с ушите се търси консултация с УНГ специалист. При необходимост той ще направи промивка на ушите със затоплена /с телесна температура/ вода. Преди това се проверява целостта на тъпанчевата мембрана, за да не влезнат през нея нестерилни материали в стерилната кухина на средното ухо. 

Ако ушната кал е прекалено твърда и е образувала тапа, предварително се прави размекване на материята, а след това промивка. Задължително се посещава УНГ лекар и при съмнение за чуждо тяло или попаднало насекомо в ушния канал, които могат да увредят ухото.

Още от д-р Андреева:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти