Замърсеният въздух влияе и върху умствените способности на децата

Замърсеният въздух влияе и върху умствените способности на децата
Снимка: iStock

Факт е, че през последните години с увеличаването броя на автомобилите и развитието на индустриализацията се повиши рязко броя на хората с белодробни, сърдечно съдови болести, диабет, рак. Броят на починалите от ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест) е нарастнал с 60% през последните 20 години. Основните виновници са фините прахови частици, серният и азотният диоксид, метанът, живакът и т.н. Най-уязвими са децата.

Все повече изследвания сочат, че в ранното детство замърсеният въздух води до хронични болести като астма например, дори диабет и затлъстяване. През последните години се установи, че мръстният въздух може да влияе неблагоприятно и на умствените способности на децата.

v
Снимка: iStock

Причината е, че в замърсения въздух се откриват и тежки метали - олово и живак, които са невротоксични, особено за детския мозък. Разходка в големия град с децата не е фатална, но дълготрайното приемане на олово в детската възраст може да доведе до понижени умствени способности, нарушено абстрактно мислене, затруднена концентрация, нарушени зрително-пространствени и математически способности, установяват учени. Проучване е установило, че повишените нива на олово във въздуха могат да са причина и за депресия, нарушения на съня, поведенчески проблеми, включително антисоциално поведение.

Друг мощен невротоксин, който води до мозъчни увреждания, е живакът. Особено чувствителни са бременните жени, при приемането на големи количества живак може да доведе до преждевременно раждане, ниска тегло на бебето и увреждане на нервната система на плода. Освен във въздуха, повишени количества живак се съдържа и в някои океански риби.

v
Снимка: iStock

Специалистите препоръчват мерки за ограничаване на вредното влияние на замърсения въздух:

Разходките с деца трябва да са далеч от булевардите и големите улици, предпочитайте движение по малките улички. Най-безопасна е разходката в парка, отдавна е известна очистващата функция на дърветата и зеленината. Използвайте почивните дни за разходка в планината.

v
Снимка: iStock

Спортуващите на открито трябва да избират подходящо време с по-чист въздух - рано сутрин и късно вечер, когато има по-малко автомобили.

В дните със силно замърсен въздух се препоръчва носенето на маски. Но обикновените маски не вършат работа, трябва да се използват маски със специални филтри.

v
Снимка: iStock

Още от д-р Андреева:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти