Как да намалим изпотяването

Как да намалим изпотяването
Снимка: Thinkstock

Природата се е погрижила как да се предпазим от прегряване – чрез изпотяване. Но тази адаптивна реакция на организма е доста неприятна, а и често миризлива...

Някои хора (дори и деца) се потят обилно и при хладно време, дори при пълно здраве. Причините са генетична предразположеност или превалиране на симпатикусовата нервна система, което прави почти невъзможно да се спре този неприятен процес. Но може да се ограничи донякъде с промяна на някои навици.

Строгата лична хигиена е задължителна. Потливите трябва да се къпят по-често от останалите. Използването на антибактериални средства е логично – намаляват се бактериите по кожата, които смесени с потта дават неприятната миризма. Но прекаляване с антибактериални сапуни не се препоръчва, те убиват и нормалната, защитна флора по кожата и предизвикват дисбактериоза. Задължително подсушавайте кожата добре след измиване, във влажна среда лесно се размножават гъбички и микроби.

Затлъстяването е основна причина за усилено потене. Представете си как носите денонощно десетки излишни килограми товар, ще се потите и още как. Нормализиране на теглото намалява потенето значително.

Ако се потите повече от нормалното, ограничете пикантните храни, алкохола и кофеина. Алкохолът разширява кръвоносните съдове и потенето се увеличава, за ефекта на лютото и пикантното всички знаем. Кофеинът в кафето, колата и енергийните напитки е стимулант и „приятел” на потенето. Ако не можете без кафе, предпочитайте 100% арабика, то е с по-малко кофеин от робустата например.

изпотяване
Снимка: Thinkstock

Изберете подходящи дрехи. Кожата трябва да „диша”. Подходящи за целта са леките естествени материи, свободно падащи по тялото, а не впити. Въздухът между тялото и дрехата е добър изолатор и предпазва от претопляне и изпотяване.

Поддържането на оптимална температура би трябвало да не е проблем, имаме си климатици и вентилатори. Разликата между външната температура и тази в помещенията не трябва да е повече от 8 градуса, иначе контрастът става прекалено голям. Не забравяйте, че на бебетата им е още по-топло от памперса, те се претоплят по-лесно от нас. Най-здравословната температура е 18 градуса през нощта и около 24 през деня.

Употребата на антиперспиранти (дезодоранти, ролони) се подразбира. Целта им е да намалят потенето в определени зони, често съдържат и съставки, които потискат развитието на бактерии.

изпотяване
Снимка: Thinkstock

За жените в менопауза изпотяването е кошмар, който продължава дълго. В тези случаи е уместно да се използват лекарства, които влияят на хормоналния дисбаланс, препоръчани от лекаря.

Хората, които лесно се изпотяват, трябва да обърнат внимание на техниките за справяне със стреса. Те са различни – релаксация, йога, медитация, психотерапия, промяна в начина на живот и мисленето.

Особено внимание обърнете на краката, знаете защо – гъбички, от които човек трудно се отървава. При гъбична инфекция кожата на краката сърби, зачервява се и се лющи, има дискомфорт, понякога и болка. Лечението е лесно в началото, но обхванат ли се и ноктите, става трудно и продължително. Основната профилактика на гъбична инфекция включва: сухи и чисти крака, памучни чорапи, удобни обувки, по възможност от естествена кожа, а през лятото задължително с отворени обувки (сандали или чехли), ходене боси. Интересно как миришат краката обути в маратонки през лятото...

изпотяване
Снимка: Thinkstock

Още от д-р Андреева:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти