Какви болести пренасят кърлежите и как да се предпазим - съветва д-р Андреева

Какви болести пренасят кърлежите и как да се предпазим - съветва д-р Андреева
Снимка: Thinkstock

Със затопляне на времето кърлежите стават истинска напаст, особено за децата. Не всяко ухапване обаче означава, че детето ще се разболее от някоя болест. Заразени са около 1/5 от паразитите. 

Единственият начин да се разбере има ли опасност от заболяване при ухапване от кърлеж е паразитът да се изследва в паразитологична лаборатория след изваждането му.

Няколко са болестите, които кърлежите пренасят:

Лаймска болест. Болестта се проявява от 3 до 30 дни след ухапване от кърлеж, но в някои случаи след месеци и години. През първият стадий се наблюдават кожни промени. На мястото на ухапване се появява зачервяване тип “биволско око”- постоянна нарастващо, по-светло в средата. Болният усеща парене, сърбеж, болка, има грипиподобни оплаквания.

Вторият стадий настъпва след около два месеца и засяга различни органи и системи. Увреждане на нервната система се наблюдава в 40% от случаите –менингити ,неврити.

Най-честа при децата е периферната пареза на лицевия нерв – при усмихване устата се изкривява, едното око трудно се затваря. Наблюдават се също сърдечни увреждания, хепатити, очни заболявания, но те са по-редки.

Третият стадий настъпва в около 10% от заболелите след три месеца до две и повече години с усложнения в засегнатите органи. Често се развива артрит на големите стави. Лечението е с антибиотици.

Заболяването не се предава от човек на човек.

Марсилска треска. Преносител на заразата е кучешкият кърлеж.  Инкубационния период е 3-7 дни. Заболяването започва внезапно с висока температура 39-40 градуса, втрисане, ставни и мускулни болки. Температурата продължава 1-2 седмици с лечение и над 20 дни без лечение.

Към третия ден се появява характерния за болестта обрив – в началото червени петна, които преминават в пъпки. През този етап на мястото на ухапването се развива възпалителен болезнен процес с умъртвяване на тъканите, мястото се покрива с кафяво-черна кора. От там микроорганизмите попадат в съседните лимфни възли и по кръвен път проникват в целия организъм.

Лечението е с широкоспектърни антибиотици от тетрациклиновата група. 

Снимка: Thinkstock

Ку-треската се причинява основно от селскостопански животни заразени от инфектирали кърлежи. Затова най-чести жертви са селскостопанските работници. Заразата се предава чрез вдишване на пръски или прах, съдържащи причинителя, но също и чрез консумация на заразени животински продукти.

Инкубационният период е 3-30 дни. Болестта започва с висока темпертура, втрисане, мускулни и ставни болки. Повечето от заболелите развиват пневмония. Профилактиката изисква внимание при работа с животни, а млякото и месото да се консумира след термична обработка.

Кримска-конго хеморагична треска е най-опасната, но за щастие и най-рядката болест, предавана от кърлежи. Освен от ухапване от кърлеж, заразяването става и при допир с кръвта на болния (медицински персонал). Освен високата температура, втрисането и мускулните болки се появяват и обилни кръвоизливи по кожата, венците и вътрешните органи, които могат да доведат до летален изход.

Как да се предпазим от ухапване?

Не позволявайте на децата да се търкалят по тревата, особено по места, където се знае, че има кърлежи.

При разходка в тревисти и гористи местности облечете децата подходящо: дълги ръкави и крачоли, завързани накрая или вмъкнати в чорапите, за да не влизат паразитите под дрехите; бели чорапи и светли дрехи , за да се забелязват лесно кърлежите.

Снимка: Thinkstock

След разходка в тревиста местност дрехите се изпират, а детето щателно се преглежда.

Домашното куче трябва да се почиства редовно от паразити, но винаги с ръкавици.

За по-голяма сигурност могат да се използват продаваните в аптеките репеленти – препарати, с които се намазва кожата на детето и  се отблъскват паразитите.

За още полезни и практични статии харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Още по темата:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти