Дами, как е щитовидната ви жлеза?

Дами, как е щитовидната ви жлеза?
Снимка: Thinkstock

Все повече хора страдат от болести на щитовидната жлеза. Причините са много – наследственост, пол (жените боледуват по-често), климат (през лятото жлезата работи по-добре), хроничен стрес.

Но една от основните е намаленото количество йод, който приемаме с храната. В страната ни има ендемични райони, в които има дефицит на йод в почвата и водата - това са полупланинските райони, София също спада към тях.

За сравнение - в морските райони, където хората се хранят повече с риба и морски деликатеси (съдържат йод), заболеваемостта е по-малка.

Йодът е необходим на жлезата, за да синтезира своите хормони. Веднага трябва да се направи уточнението, че намаленото количество йод е една от причините за болестите на щитовидната жлеза, но тя не се лекува с йод. Затова не се самолекувайте с хранителни добавки с йод, той още повече блокира дейността на вече променените структури на жлезата.

h
Снимка: Thinkstock

Щитовидната жлеза е най-голямата жлеза с вътрешна секреция в нашето тяло. Намира се в предната част на шията и прилича на пеперуда, тежи 20-25 грама. Тя произвежда хормони, които са изключително важни за организма. Те регулират метаболизма, както и функцията на сърцето, храносмилателната функция, мускулите, развитието на мозъка и състоянието на костите.

Затова при раждането на всяко бебе се изследва неговият ТСХ (тиреостимулиращ хормон), който се синтезира в хипофизата и регулира дейността на щитовидната жлеза.

При проблем със щитовидната жлеза тя намалява своята функция (хипотиреоидизъм) или реагира с усилена дейност (хипертиреоидизъм). Може и да промени своята структура с образуване на възли, тумори, както и с увеличени размери.

h
Снимка: Thinkstock

Проявите на намалена функция са лесна умора, усещане за студ (зиморничави), крампи, запек, депресивни настроения, проблеми с паметта, по-честа и обилна менструация при жените. Пулсът се забавя под 60 удара в минута, кожата става суха и лющеща се, говорът се забавя. Може да се наблюдава косопад, косъмът изтънява. И кошмарът на дамите – качване на килограми без драстични промени в хранителния режим.

При хипертиреоидизъм жлезата работи на пълни обороти и това си личи по външния вид. Човек става напрегнат, избухлив, раздразнителен. Кожата е „кадифена“ от повишеното потене и горещите вълни, болните не могат да понасят топлината. Появява се треперене на ръцете и тялото, отслабване при запазен апетит, диария. Най-неприятно е сърцебиенето и лошия сън, при по-възрастните има и ритъмни нарушения на сърцето. При напредване на процеса очите изпъкват, появява се зачервяване и оток на клепачите.

h
Снимка: Thinkstock

Структурните промени като възли и туморни образувания лесно се диагностицират с ехография на щитовидната жлеза. В някои случаи се налага биопсия и ЯМР за изясняване на състоянието.

При наличието на няколко от изброените признаци е необходимо изследване на ТСХ (тиреостимулиращ хормон), което е достатъчно като скрининг. При завишен или понижен хормон е необходимо консултация с ендокринолог за изясняване на състоянието и допълнителни изследвания.

h
Снимка: Thinkstock

Още от д-р Андреева:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти