Как да накараме детето лесно да приема лекарства

Как да накараме детето лесно да приема лекарства
Снимка: Thinkstock

Колкото и добре да отглеждате детето си, то все някога ще се разболее. И ако малкото не е от онези ангелчета, които безропотно правят всичко, което им кажете, ще видите голям зор с даването на лекарства.

В повечето случаи мисията става невъзможна ако трябва да се дадат прахчета, сиропи, таблетка, особено ако детето вече знае, че са с неприятен вкус. Е, тогава трябва да се приложат някои хитрости, за да прилъжем болното да си изпие лекарствата.

Не влизайте в обяснителен режим - сега трябва да ти дадем нещо, за да оздравееш, то е много сладко и т.н Многото обяснение будят подозрения и детето става мнително и страхливо. По-добра работа върши внезапното действие, докато още не се е усетило за какво става въпрос: "Я отваряй бързо уста!" И сипвате сиропчето.

Лекарството трябва да се дава от човек, към когото детето има уважение, респект. В противен случай ще има безкрайно глезене и кандърдисване.

Обикновено децата нямат проблем с приема на сладките сиропчета с плодов вкус (освен ако не обичат сладко), но даването на прахчета си е истинска изпитание. Те трябва да се смесят със сок, чай или компот и така да се предложат на детето. Използвайте течности, които детето употребява рядко, иначе има опасност да откаже да пие млякото например, защото е запомнило, че има неприятен вкус от лекарството. Имайте предвид, че някои прахчета стават много неприятни и горчиви, когато се дават с повече течности, четето упътването за количеството течност, с която се смесват.

f
Снимка: Thinkstock

Не давайте лекарства със сила, детето ще плаче, ще се дави и най-вероятно ще повърне лекарството.

Не разделяйте дозата на няколко по-малки порции, след първата повторение може и да няма. Дайте цялата доза накланяйки лъжичката, за да може бързо да се изсипе течността в устата му. Някои родители успешно използват дозиращата спринцовка от други лекарства, противотемпературни например.

Сложете до детето любимата му играчка и предложете първо на нея да дадете лекарството. След това го помолете да отвори устата и да каже „а-а-а”.

f
Снимка: Thinkstock

След успешното преглъщане на лекарството избършете устичката със сaлфетка, усмихнете се и го поздравете колко добре се е справило.

Всяко дете е различно и подходите към него също. С течение на времето ще откриете най-лесния. Но преди да дадете лекарството, внимателно прочетете инструкциите – кога се дава (преди, след храна, сутрин, вечер), с какво количество вода се разтваря антибиoтикът, как се съхранява лекарството, дали е в срок на годност, каква е дозата за съответната възраст.

f
Снимка: Thinkstock

Още от д-р Андреева:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти