Необичайните причини за течащия нос

Необичайните причини за течащия нос
Снимка: Thinkstock

Отчайващ външен вид, затруднено дишане и лош сън, всеки те гледа убийствено да не го заразиш...

Това е то течащият нос. Огромен проблем и за родителите на хремавите деца, които не ги допускат в детската градина – работодателят хич не гледа с добро око на това, че за един сопол вземаш болнични, колегите те гледат на кръв, защото трябва да свършат и твоята работа.

В повечето случаи хремата е следствие от вирусна инфекция или алергична. Но често хремавият човек не е заразен, причините за течащ нос са извън стандартните представи.

ф
Снимка: Thinkstock

Сухият въздух създава много проблеми с носа, особено на най-малките. Нашенска традиция е детето да се отглежда на много топло, а топлият въздух над 23 градуса е сух. Положението се влошава още повече от климатиците, които на всичко отгоре и духат. За да се защити, лигавицата започва да произвежда секрети, за да се овлажни. И ето ти хрема без болест.

В тези случаи е достатъчно да се намали температурата на въздуха или детето да се изведе навън на свеж въздух и хремата спира веднага. Заклетите топлофили разбират проблема, но не се предават лесно. Вместо да намалят отоплението и да проветряват по-често, пускат овлажнители, слагат мокри кърпи по радиаторите, от които се изпарява перилният препарат и още повече дразни чувствителните носове. От влагата се развиват плесени и мухъл и децата развиват алергии към тях. Заменят едната хрема с друга, алергична.

ф
Снимка: Thinkstock

Много хора подсмърчат в студено и влажно време, без да са болни. Те страдат от вегетативна дистония, при която е нарушена регулацията на съдовия тонус. Това се случва при промяна на времето и атмосферното налягане, при рязка промяна на температурата (от топло помещение навън в студа и обратно). Тази хрема се нарича вазомоторен ринит и не е заразна. Тези хора страдат често и от нарушен топлообмен – потят се или мръзнат (втриса ги) без видима причина.

Кривата носна преграда е предпоставка за хронични проблеми с носа. Идеалната симетрия на лицето и носа е само в главите на пластичните хирурзи, повечето хора имат асиметрични лица и изкривена носна преграда в различна степен. При големи аномалии се затруднява дишането, понякога се образуват и полипи, носът не може да се дренира качествено и постоянното подсмърчане е налице.

ф
Снимка: Thinkstock

Не може да се мине и без вечния обвиняем - стреса. Колкото и странно да звучи, той също може да предизвика теч от носа. При стрес тялото секретира адреналин, който по кръвен път попада и в носа, където предизвиква свиване на кръвоносните съдове и отделяне на секрет.

Независимо от причината, носът трябва да се почиства и издухва. Много малко хора правилно издухват носа и си създават допълнителни проблеми. Нос се издухва с отворена уста, за да не се увеличава налягането към ушите и синусите, първо се запушва едната ноздра и се духа, после другата, а не двете едновременно, както сме свикнали.

ф
Снимка: Thinkstock

Още от д-р Андреева:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти