Опасна ли е западнонилската треска?

Опасна ли е западнонилската треска?
Снимка: iStock

Не ни стига морбилито и ухапаните от кърлежи, но и нова тревога се задава на хоризонта – западнонилската треска. Стотици заболели и няколко смъртни случая има у съседите – в Гърция, Румъния, Сърбия. Вече има няколко случая и у нас.

Това е вирусна инфекция, която се предава при ухапване от комари. Те, от своя страна, се заразяват от прелетните птици от Африка, от там идва и името на болестта.

Западнонилската треска в леките форми протича като настинка или грип - температура, хрема, отпадналост, болки в мускулите. Повечето заразени оздравяват и така и не разбират, че са се заразили с този екзотичен вирус. Неговото доказване става единствено в Националния център за паразитни заболявания, но изследването е скъпо и се прави само при тежките, неуточнени случаи.

f
Снимка: iStock

Хубавата новина е, че едва около 10-20% от ухапаните от заразен комар се разболяват и че се развива траен имунитет. Така например 80% от гръцкото население има имунитет, защото вече са се срещали с тази напаст. По-застрашени са нашите летовници в Гърция. Според проучване едва 1,6% от българите имат имунитет и са „застраховани“ против болестта.

Опасна е тежката форма на заболяването, при която се развива възпаление на мозъчните обвивки – менингит, или на мозъка - енцефалит. Затова при всяко заболяване с висока температура, непоносимо главоболие, гадене или повръщане, вдървеност на врата, дезориентираност, загуба на съзнание, трябва да се търси лекарска помощ.

Лечението е в болница и обикновено е успешно, загиват 1 на 160 заболели. Прогнозата зависи от възрастта, съпътстващи хронични заболявания, състояние на имунната система, навременните действия. Въпреки това място за притеснение няма, вероятността човек да се разболее тежко е минимална. Което не изключва вземането на предпазни мерки, а те са основно относно комарите. Които хапят предимно вечер, след 18 часа.

f
Снимка: iStock

Как можем да се защитим от комарите?

Поставете предпазни мрежи (комарници) на прозорците. Знае се, че комарите предпочитат някои хора повече пред други, и ако сте от тях, стойте далеч от блатисти и горски местности.

Използвайте репеленти, които отблъскват комарите. Те се пръскат върху кожата, а при най-малките върху дрехите и количката. Има и уреди против комари, които се включват в контакта.

Основната профилактика се пада на общините, които трябва да пръскат срещу комари, особено там, където има застояла вода – блата, локви, езерца.

f
Снимка: iStock

Още от д-р Андреева:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти