Първа или втора - никой не знае, но вълнуваща и интересна... 

Биляна Траянова

Етиопия е втората държава след Армения, която официално обявява християнството за държавна религия (през 333 г.), макар някои изследователи да твърдят, че Етиопия може да е първата; което се предполага заради библейските препратки.

Етиопските православни християни вярват в Светата Троица, поддържайки православното учение, че в Светата Троица Отец, Син и Светия Дух са една Божествена природа.

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Важно религиозно изискване за етиопските християни е въздържанието от консумацията на месо и животински продукти и сексуална активност по време на пости. Всички благочестиви вярващи трябва да поддържат пълния график на постите, които са около 250 дни в годината, отделно от другите форми на гладуване, оставени само до личното решение на вярващите.

В допълнение към обичайните свети дни, повечето християни посвещават много дни на светиите. Човек може да превърне в малък празник деня на личния светец. 

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Според проучване от 2010 г. 74% от християните в Етиопия твърдят, че са преживели или са свидетели на екзорсизъм. Свещениците се намесват и изпълняват екзорсизма от името на онези, за които се смята, че са засегнати от демони.  Лицата, притежаващи демони, са доведени до църковна или молитвена среща.

Често, когато болен човек не е реагирал на съвременното медицинско лечение, страданието се отдава на демоните. Необичайни или извратени дела, особено когато се извършват публично, са симптоматични за демоничните. 

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Свещениците включват песни на възхвала и песни за победа, четене от Писанието, молитва и противопоставяне на духа в името на Исус. Диалогът с духа е друга важна част от церемонията за екзорсизъм. 

Божествените служби на Етиопската църква се празнуват на езика Геез.

В Етиопия има много монолитни църкви, но най-известните са единадесетте църкви в Лалибела. 

В цяла Етиопия православните църкви не се считат за църкви, докато местният епископ им даде табот - копие от каменните скрижали  десетте божи заповеди в оригиналния ковчег на завета. Той винаги се държи в орнаментирани облицовки върху олтара. Само свещениците могат да докосват табот . На Великия празник на Тимкет, известен като Богоявление в Европа, група църкви изпращат своя табот, за да отпразнуват на общо място, край басейн с вода или река.

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Етиопската църква поставя по-голям акцент върху учението на Стария завет.

Етиопските християни, както и някои други източно християни,  традиционно следват диетични правила, подобни на еврейския Кашрут, особено по отношение на това как животните се колят. По същия начин свинското месо е забранено, макар че за разлика от равинския кашрут, етиопската кухня смесва млечни продукти с месо. На жените е забранено да влизат в храма по време на месечния си цикъл. Те трябва да покрият косите си с голям шал докато са в църквата. Мъжете и жените седят отделно в етиопската църква.

Етиопските православни поклонници премахват обувките си, когато влизат в църковен храм. Етиопската православна църква призовава за обрязване на мъжете.

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

В Етиопската Православна църква Тевахедо има свещеници, които извършват религиозни служби и екзорсистки ритуали; дякони, които подпомагат службите и дебтера, които, макар и да не са ръкоположени, изпълняват музиката и танца, свързани с църковните служби, а също така функционират като астролози и лечители. Фолклора и легендите описват дебтера като магьосници.

Етиопските православни християни формират приблизително 43.5% от населението на съвременната Етиопия. 

Гледайте новите епизоди от поредицата на „Без багаж“ - всяка неделя , от 13 ч. по Диема.

Най-доброто от миналите епизоди можете да гледате всеки делничен ден от 18 ч., по Диема.

В официалния канал на "Без багаж" във Vbox7.com можете да гледате всички епизоди на предаването. 

Припомнете си още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти