10 причини да се радваш, че си жена, които никой не може да ти отнеме!

жена
Снимка: iStock

Невинаги е лесно да се радваш на факта, че си се родила жена. Ежедневието на жените е преизпълнено с предизвикателства, а за изискванията към нашия пол даже не ми се отваря дума.

Още си спомням как в детската градина имахме някакъв час по приложно ръкоделие и ни учиха да шием. Госпожата ми се скара, че не ми се получава добре, а аз забелязах как момчетата за много по-лоши резултати от моите, ги хвали. Не се посвених да я конфронтирам за това, а тя твърдо ми отвърна: „На мъжете не им трябва да знаят да шият!“

► Edna на 10: най-доброто от Лилия Дюлгеров

жена
Снимка: iStock

Още съм покъртена от отговора ѝ, но не мисля да отделям излишно време, обяснявайки на колко нива е сбъркан. Истината обаче е, че от жените наистина се очаква много повече.

Ние винаги трябва да се стараем да сме поддържани, спретнати, привлекателни, тихи, схватливи, да имаме прилична работа, чист дом, да умеем да готвим базисния наръч от български манджи, да мислим за деца и спокоен дом и разбира се, да се усмихваме!

Не знам колко точно пъти съм чувала както от собственото си семейство, така и от случайни минувачи на улицата, че жените сме по-красиви усмихнати, та да не забравяме да изпълняваме и това условие.

Ще си позволя да споделя и друг мой спомен, красноречиво описващ сбърканите представи на обществото ни по отношение на половете – в един от офисите, където работих в началото на 20-те си години, имах колега, когото всички смятаха за успешен в работата си, а той особено се ласкаеше от това. Обичаше да ходи с костюми и да си придава важност колко е стилен.

Така се беше надул като паун, че един ден не се сдържах и му направих коментар, че може би ще е добре да си оправи и маникюра – ноктите му бяха дълги, неравни и с набита черна мръсотия под тях. Все пак нали всеки ден с клиенти се среща и подписва договори, трудно може да си скрие ръцете. Тогава секретарката на офиса ме сряза и каза, че той нямало нужда да го прави това, нали не бил жена… Ще се въздържа от коментар и тук.

Към неетичното отношение и дискриминацията към нашия пол мога да споделя и факта, че когато си в детеродна възраст или пък вече имаш деца, кариерните ти амбиции неминуемо страдат. Със сигурност много от вас ще си припомнят колко пъти са били дискриминирани в работна среда именно заради притесненията на мениджъри и човешки ресурси, че ще имате деца или въпросните са вече факт.

жена
Снимка: iStock

Има обаче някои неоспорими предимства на това да си жена и бих искала кратичко да ги изброя, пък току-виж запомним поне половината от тях и си ги припомняме в тежки моменти - вижте ги в галерията тук:

10 привилегии да бъдеш жена

Да си жена е призвание, с което понякога се живее трудно, но винаги трябва да ни носи гордост и успокоение. Ние ще пребъдем.

Прочетете още от Лилия Дюлгеров:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти