Когато е време да си преброиш благословиите

Украйна война Русия знаме
Снимка: iStock

От две години насам все се надяваме ковид пандемията да приключи най-сетне, че да можем спокойно да си правим планове за пътувания и да живеем нормално, без страх. И точно когато желанието изглеждаше, че ще се сбъдне, взе че избухна война в Европа…

Сега стоим смаяни пред екраните на телефони, компютри и телевизори, следим последните новини от Украйна и умът ни трудно побира случващото се. Бъдещето отново е неясно, а плановете са оставени отново на лека пауза. Чудим се как ли ще се отрази лично на нас новосъздалата се политическа обстановка и до каква степен ще ни засегне.

Би било добре обаче да се замислим какви късметлии сме! Какво щастие е да не се чудим дали трябва да съберем малко багаж в един куфар и да се опитаме да напуснем страната, дали тази вечер ще спим в собственото си легло или в бомбоубежище, дали ще мислим за утрешния ден със страх или с надежда.

Защото когато се случи нещо толкова страшно и всепомитащо като война или глобална епидемия, изведнъж осъзнаваш как всичките ти недоволства, желания или капризи нямат значение и щастието се свежда до това ти и близките ти да бъдете здрави и щастливи.

Украйна война Русия
Снимка: Getty

Осъзнаваш какъв лукс и дар е това вечер да полагаш глава на твоята си възглавница в твоето си легло, в твоята къща. Изведнъж вече няма значение дали апартаментът ти е голям или малък, дали е модерно обзаведен или има нужда от ремонт. Изведнъж ставаш рязко благодарен, че изобщо имаш жилище, в което си в безопасност. Твоят дом е все още твоята крепост, докато други някъде там спят на стълбите в метрото и се молят да не се озоват на улицата под открито небе.

Други хора – жени, мъже, стари, млади и деца, съвсем същите като нас, от единия ден до следващия са се озовали в съвсем различна, плашеща и непозната реалност – тази на войната…

Казваха, че ние сме щастливо поколение, понеже растем без да знаем какво е война. Е, ето че за един народ това се промени.

Украйна война Русия
Снимка: Getty

За нас обаче войната все още са само изображения на екраните и новините по радиото. Ние все още сме само свидетели, но не и потърпевши от случващото се. За щастие, има различни начини, по които можем да помогнем, като най-сигурният е даряването на пари на неправителствените организации, осигуряващи хуманитарна помощ.

И нека си напомняме какви късметлии сме да се намираме в пощадената от военни действия част на Европа. Нека включим към молитвите си засегнатите и страдащи хора и нека си напомняме всички неща, за които следва да сме благодарни сега.

Защото какво друго, ако не щастие и благословия е да не мислиш със страх за утрешния ден…

Украйна война Русия
Снимка: Getty

Прочетете още от Лилия Дюлгеров:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти