Майка за втори път – толкова много знам, а толкова още имам да уча

деца майка
Снимка: iStock

Чувала бях от други жени с по повече от едно дете, че бременностите им все са били различни и не могат да се сравняват. Както и децата.

Е, тази година имах възможността да се уверя колко вярно е това.

Първата ми бременност, случила се преди почти 4 години, беше митично чудесна. Никакви проблеми с нищо, никакви болежки, подувания на крайници, проблемна кожа или каквото и да било. Напротив. Блестях и се чувствах прекрасно, най-вече невероятно спокойна. Първите месеци бяха наситени с изключителни житейски промени и предизвикателства, както и солидно количество самолетни пътувания. Смених квартирата, после държавата, прекарах една доста обтегната нощ на едно немско летище след закъснял полет, изпусната връзка с друг и без знание скоро ще успея ли да излетя изобщо в желаната от мен посока и какво ли още не.

бременност бременна
Снимка: iStock

Но аз, която по принцип се люлея редовно от емоции, се чувствах уравновесена, оптимистична и ненапрегната. Бременността продължи така до самия си край, когато забележително бързо и лесно родих дъщеря си.

После обаче ми се разказа играта… тя не се случи от “лесните” бебета, а изискваше почти постоянно носене, разхождане и трудно приспиване, а за капак кърменето изобщо не ми се получи. Стресът през първата година от живота ми като майка мога да определя като прекалено висок.

Това някак ме въздържаше и от планиране на второ. Не бях сигурна как ще се справя, ако се случи да е същото диво дете.

С времето обаче паметта заличава лошите спомени, остават добрите и един ден си казваш “какво пък, щом съм се справила с това, ще успея и с второ”.

Втората ми бременност беше съвсем различна от първата, даже мога да кажа, че се чувствах като да не съм била бременна преди това. Толкова нови усещания, болки и изненади. Най-накрая разбрах какво е то сутрешно гадене, което всъщност беше целодневно, както и бременното безсъние, крампите и схаващанията в краката, необуздания апетит, Бракстън Хикс контракциите и забележителни киселини. Отделно пък в последния триместър бебето хълцаше почти всеки ден, да не говорим, че така мърдаше, сякаш правеше салта в корема ми.

бременност бременна
Снимка: iStock

Благодарна съм обаче, че раждането мина даже още по-бързо (за малко и да се случи вкъщи) и безпроблемно, както първият път. След което пък и кърменето се случваше много добре...

...а бебе 2 определено е съвсем различно от бебе 1. Но и аз съм друг човек в сравнение с преди.

Майчинството неминуемо те променя и оформя по нов начин. И да, вярно е, че се чувстваш доста по-уверен и способен като родител и плачът на новороденото не те смайва, обърква, плаши и обезкуражава. Ти вече си наясно, че бебетата плачат и в това няма нищо особено страшно. Отделно, не търчиш към спешното при всяка кихавица или поява на сополи, както и не харчиш малко състояние за всякакви излишности, които старателно си си купувал с първото дете, а после си се чудил къде да потулиш, защото изобщо не ги ползваш.

деца майка родители
Снимка: iStock

От друга страна обаче, именно с различията между първото и второто идват и новите преживявания, за които изведнъж се оказва, че не си особено подготвен. При мен засега това е кърменето – търся всякакви съвети, задавам куп въпроси, чета в интернет и се чудя правя ли го добре или не. Убедена съм, че занапред ще имам още редица случаи, в които да съм горда от прилагането на вече усвоени родителски трикове, както и други, в които няма да имам идея какво да направя, как да реагирам.

Но това му е забавното на отглеждането на деца – чувства се като някакъв вид игра, в която няма особено ясни правила, но пък като отиваш на ново ниво, имаш нови предизвикателства и нови поразяващи моменти на щастие и задоволство.

И в крайна сметка, клишето, че човек се учи, докато е жив, е абсолютно вярно и всъщност, никак не лошо. Би било ужасно скучно, ако изведнъж нищо не е в състояние да те изненада или предизвика.

Пък ако случайно стигнете до момента, в който мислите, че вече знаете всичко, можете да пробвате с трето/четвърто дете и със сигурност ще се убедите, че се лъжете.

Прочетете още от Лилия Дюлгеров:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти