И в края на празненството има нещо хубаво

жена
Снимка: iStock

Вярно е, че януари е понеделникът на годината, но няма ли нещо ободряващо именно в това да се върнеш отново към рутината?

Колкото и да са хубави коледните и новогодишни празници, те водят до преяждане, препиване и прекаляване с всичко. Винаги сме похарчили повече, отколкото сме планирали, ядем и пием без особена мярка, возим се на влакчето на емоциите и минаваме от радост и приповдигнато настроение до стрес, негодувание, понякога дори депресия. Срещите с роднините се превръщат в поводи за радостни наздравици, но и чести спречквания и скандали.

жена
Снимка: iStock

Излизаме буквално и преносно от зоната си на комфорт, а подклаждани от толкова много коледни филми, песни, книги и клишета, често оставаме и разочаровани, че не сме имали толкова вълшебни и уютни празници, колкото ни се е искало.

Да не говорим пък, че редовно сами се напъваме да изживеем колкото се може повече от едва ли не задължителните за Коледа и Нова година неща – горещото какао със сметана, посещаване на коледни панаири, еднакви пижами, невероятно красиво опаковани подаръци, потънал в коледен разкош дом, кулинарни шедьоври, празнични филми, надписани хиляди картички, мислене на купища малки и големи подаръци за този и онзи, безчет снимки в Инстаграм, че да видят и другите колко добре го прекарваме този сезон…

Всичко това радва, но и страшно уморява. В един момент с облекчение осъзнаваме, че скоро цялата лудница приключва, прибираме коледната украса, почистваме хладилника от остатъците от празничните трапези, подготвяме децата за училище и себе си за работа и сме доволни, че отново се връщаме в стария ритъм.

И най-забавното събитие може да ти досади, когато се наситиш с него. Това важи за всичко в живота. Без да имаме натоварените периоди, не можем да оценим почивката, без соленото сладкото ще започне да ни нагарча.

Затова можем да гледаме на януари не като скучния, прекалено дълъг и финансово изопнат месец, а като на необходимото време за завръщане към успокояващия ритъм на нормалното ежедневие. Докато се усетим, ще трябва да се подготвяме за Великден, затова нека сега се насладим на един по-скромен на празненства, харчове и ояждане период.

жена
Снимка: iStock

Пък и нали е „нова година, ново Аз“, да се замислим кои са нещата, които искаме да променим около и в себе си през идните 12 месеца, за да се чувстваме по-успешни и щастливи. Все пак всичко е в нашите ръце.

Прочетете още от Лилия Дюлгеров:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти