Майка на две - скучното преди сега е мечта

майка две деца
Снимка: iStock

Казват, че с второто дете било по-лесно.

Честно казано, четири месеца след раждането на второ не бих могла да се изразя точно така. По-скоро бих казала, че си една идея по-подготвен. По отношение на лесно и трудно обаче, осъзнаваш колко много свободно време и възможности си имал с първото, които тогава хич не си виждал.

майка две деца
Снимка: iStock

Да, с бебе 2 имаш по-ясна представа какво ти е нужно и какво не, бебешкият рев не те плаши чак толкова много, не се шашкаш колкото преди, но от друга страна количеството снимки и видеа на новото попълнение в семейството е в пъти по-малко, а ти имаш непрестанното чувство, че не можеш да отделиш достатъчно внимание на нито едно то двете си деца.

Кърмиш едното, другото вика „имам акоооо!”, или пък още по-лошо – в стаята му е настанала обезпокоителна тишина. Като излизаме навън пък, се оказва, че трябва особено добре да координирам движенията и синхрона си, че с едната ръка успешно да бутам напред-назад количката, а с другата да люлям люлка.

И това са само връхчетата на айсберга от родителството на повече от едно дете.

Бременна с второто, бях доста убедена, че ще се чувствам далеч по-уравновесена и уверена като мама на две, но реалността се оказа по-различна. Има вечери, в които след като е приключила лудницата на деня, се успокоявам с мисълта, че поне съм опазила децата живи и здрави. Също и занижих очакванията и изискванията си относно храненето и личната хигиена.

Не ме разбирайте погрешно, пак се старая (и сама си ръкопляскам, когато успея) да сготвя нещо бързо, но пък топло и домашно, но менюто се изчерпва до едно основно ядене (салати и предястия са разточителство на време), а маските за лице и маникюра са планирани някъде за бъдещето, сигурно когато бебе 2 започне ясла.

майка две деца
Снимка: iStock

Може би тук е моментът да спомена, че помощ от баби и дядовци няма поради собствения ни избор да живеем на 3 часа със самолет от България… Та, който си прави изборите, си носи и последиците.

В крайна сметка, успокояващата (поне за мен) мисъл е, че бебе 2 е вече факт, расте успешно и в един момент все ще се отлепи от мен и аз ще си възвърна свободата да си изрежа ноктите на краката, измия зъбите и гледам новините на дивана в хола сама. И необезпокоявана.

Когато дете 1 поотрасна, с мъжа ми получихме луксозната възможност да гледаме филми, да си говорим, да пием по чаша вино след вечеря и подобни малки неща. С времето обаче това започна да ми се струва скучно, почнах да копнея да ходим на кино, на ресторант, на бар. Не че беше невъзможно, но трябваше най-малкото да наемем бавачка, да свикнем детето с нея, да планираме внимателно всяко излизане и подобни, които губят от фриволността на изживяването.

С бебе 2 обаче перспективата ми изведнъж рязко се промени и да стоя на дивана до мъжа ми и да гледаме каквото и да е, ми се стори страшно изкушителна, желана и недостижима. Да си обезкосмя краката, да си измия косата, да намажа тялото си с лосион след баня, изобщо да си взема дълъг горещ душ, дори да ида да пазарувам в супермаркета сама - все крайно обикновени битови занимания, които могат да се определят дори като скучни, сега ми се струват лукс и проява на грижа за себе си.

Вярно е, че с не всички новородени родителите минават през подобни трудни периоди, но никога не знаеш какво бебе ще ти се падне и може да сте сигурни, че не, не си го правиш/тренираш ти да е спокойно, „добро”, спящо и т.н. Разбира се, родителската грижа, внимание и възпитание дават отражение, както и старанието за спазване на конкретен график с дремки, нощен сън и т.н. Но също като възрастните, бебетата и децата си имат собствен характер и той дава най-голямо отражение върху поведението им. Та, новите родители нека не се упрекват, че бебето им е ревливо или лепкаво, защото те нещо бъркат и не правят както трябва.

Най-големият урок, който съм получила като майка, е, че всичко е период и минава. Въпреки че ще има много, много моменти, които ни се струват абсолютно безкрайни и ще сме убедени, че никога повече няма да имаме 7 часа плътен необезпокояван сън, истината е, че и това ще мине. Даже любовта към децата ни се изменя и с всяко предизвикателство, всеки хубав или тежък ден, успява да нарасне още и още.

Да си родител е наистина огромно предизвикателство и доста изтощаващо, но пък наистина несравнимо с нищо друго на този свят. И това е прекрасно.

майка две деца
Снимка: iStock

Прочетете още от Лилия Дюлгеров:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти