Невероятната история за далечен цар, закрилян от пчели-ангели

Биляна Траянова

Утрото в Лалибела просветлява планинските склонове, обгърнали градчето от всички страни.

Бързаме да се впуснем в нова приказка за цар Лалибела, който построил Новия Йерусалим в Етиопия, за ангелите, които изваяли чудни църкви от скалите, както разказват легендите, за вярата, която води босите детски крачета стотици километри до храма на Дева Мария - закрилницата.

Дишаме с пълни гърди. Имаме чувството, че сме много високо, не просто на 2630 м.н.в., а някъде при облаците, и само да протегнем ръка - ще получим подкрепа свише… Това се случва с нас тук, на свещената земя в Лалибела!

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Историята на Лалибела започва с раждането на цар, закрилян от пчели. Легендата разказва, че това не били просто пчели, а ангели, дошли от Рая, за да покажат на Лалибела как да направи сечивата и как да издяла църкви от скали.

Историята не свършва до тук. Цар Лалибела споделил знанието си с хората и те започнали да използват сечивата денем, докато нощем работели ангелите и така те заедно сътворили тези удивителни храмове като вплели в тях най-изконните символи на Християнството.

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Пред нас, сякаш изникнала от недрата на земята, се подава скулптура с формата на кръст. Толкова е респектираща, че пристъпваме почти церемониално към нея. Това е на най-забележителната църква в Лалибела, изсечена от една единствена монолитна скала… Биет Гиоргис!

В този миг времето решава да ни изпрати ново предизвикателство. Едри капки дъжд започват да падат по прашната земя. Но това няма да ни откаже да продължим.

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Местните деца се щурат около нас. Искат да си купим нещо от дребните сувенири, които продават, но повече сме им интересни с нашите камери и усърдие да снимаме каквото и да се случва… Да, но дъждът може сериозно да ни попречи. Едва помислили си къде да се скрием, пред нас се появява момче, което ни подава чадър. Децата тук са находчиви.

Разказва ни, че днес дъждът е знак! В Етиопия вярват, че когато някой дойде и донесе дъжда - това означава, че е благословен и носи благословия със себе си. Всички вярват, че ние носим дъжда и с него - късмета за всички. А чадърът, даден ни от детето е нашият късмет тази сутрин.

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Гледайте новите епизоди от поредицата на „Без багаж“ - всяка неделя , от 13 ч. по Диема.

Най-доброто от миналите епизоди можете да гледате всеки делничен ден от 18 ч., по Диема.

В официалния канал на "Без багаж" във Vbox7.com можете да гледате всички епизоди на предаването. 

Припомнете си още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти