Мъжете и жените, които живеят както никъде другаде по света...

Биляна Траянова

Етиопия е една от последните културни съкровищници в Африка.

В Етиопия живее един пленителен народ. Той е скрит в едни от най-изолираните райони на страната. Разположил е колибите си сред красивата долина Омо. И мъжете, и жените бродят с оръжия на гърба и изглеждат плашещо.

Този очарователен народ е истински отдаден на стремежа си да опази културата и традициите си.

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Движим се по черен път. Гората става все по-гъста. Тези земи били дом на различни диви животни като слонове, лъвове, леопарди и антилопи.  Мурси ловували в тях и се гордеели с подвизите си. Какво ли, обаче, се случва днес с ловците Мурси? Могат ли те да упражняват вековната си традиция и има ли какво да ловуват? Позволен ли е ловът в тези гори?

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Гидът и ни предупреждава, че Мурси са не много дружелюбни, понякога дори агресивни… Затова ще имаме преводач – човек от племето, който е успял да получи образование и говори амарик, официалният език на Етиопия. Предупреждава ни още, че Мурси са много търсени от големите телевизионни канали, които им плащат за снимките. Оказва се, че връзката с телевизията е направила Мурси изключително комерсиални. Днес те не позволяват на никого да ги снима безплатно, дори на туристите с телефоните, които са си платили да посетят селото им… Трябва да сме много внимателни в преговорите си с тях за цената на снимка…

Снимка: netinfo

Влизаме в селото на една от племенните групи… Още с първите секунди сме поразени от това, което виждаме… Пред нас се разкрива светът на едно от най-колоритните африкански племена!

Пристъпваме внимателно по отъпканите пътеки… Тук, из дивата пустош, тези хора са построили своите дървени колиби. Чува се глъчка, която се усилва все повече и повече. Местните съобщават на всички, че са пристигнали нови туристи. За тях това означава само пари! Пари с които ще си купят бира или тедж - меденото вино.

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Мурси са едно от последните останали племена в Африка, които все още носят традиционни дрехи и аксесоари.

Жените са известни със своите уникални шапки. Те използват на пръв поглед безполезни предмети, за да създават шедьоври, с които украсяват главите си. Шушулки, клони, семена, черупки, кости и цветя красят жените Мурси. Повечето жени от селото бързат да влязат в колибите си, за да се нагиздят. Те знаят много добре, че ако ни се покажат с всичките си аксесоари, ще бъдат снимани и ще изкарат много бир. И ние сме подготвени с пачки в джобовете. И нека бизнесът ни с Мурси започне сега.

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Най-характерно за жените от племето е носенето на глинени или дървени пластини в срязаните им и разтеглени долни устни и уши. Тази декорация е предназначена да отбелязва традиционните обреди на групата. Момичетата започват да ги носят, когато са на възраст между 15 и 16 години.

Популярна за мъжете от племето е церемонията за бой с пръчки, която е форма на ритуализирано насилие.

Мурси имат дълга история в рисуването на телата, украсяването с белези и пиърсинг. И мъжете и жените си срязват уши, за да поставят декоративни дискове в тях. Когато жените Мурси традиционно срежат долната си устна, те започват да поставят в нея малки по размер чинии, които с времето стават все по-големи и по-големи. Те са убедени, че с чиниите са много по-красиви. Все още една Мурси не може да се омъжи ако не е срязала устната си. За да могат да закрепят тежките керамични чинии, жените трябва да извадят минимум два долни предни зъба… В противен случай, чиниите няма да се задържат, а те са доста тежки и вероятно поставянето им в образувалия се нещо като ластик от плът болезнено и дразнещо. Но жените спазват традицията на племето.

Снимка: netinfo

Жените Мурси са длъжни да носят тези чинии винаги, когато са сред общността, на ритуали и церемонии, винаги, когато сервират храна на съпруга си… Когато те самите трябва да се хранят  - те свалят чиниите и обикновено хапват вътре в колибите сами или с децата…

Мъжете от племето обикновено се рисуват един друг.  Огледала в техния свят няма – те се оглеждат само във водите на реката или в очите на другите…

Народът Мурси са звездите на долината Омо в Етиопия. Те са така популярни, заради уникалната си традиция, просъществувала хилядолетия и оцеляваща дори в нашия модерен свят, въпреки досега с туристите…

Защо Мурси са толкова интересни?

Снимка: netinfo

Защото са много различни от останалия свят!  Защото ревностно пазят традициите си и отстояват правото си на уникалност. А това вече се превръща в привилегия!

„Без багаж“ при Мурси! Нямаме търпение да ги опознаем!

Снимка: netinfo

Гледайте новите епизоди от поредицата на „Без багаж“ - всяка неделя , от 13 ч. по Диема.

Най-доброто от миналите епизоди можете да гледате всеки делничен ден от 18 ч., по Диема.

В официалния канал на "Без багаж" във Vbox7.com можете да гледате всички епизоди на предаването. 

Припомнете си още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти