Кой празник е по-голям - Коледа или Нова година?

Симо Колев
Снимка: Edna.bg

Човек би си казал – Коледа, разбира се! Нали украсяваме елха, нали идва Дядо Коледа, нали вкъщи мирише на портокали и питка. Нали сме християни, нали е рождество, нали е върхът! Не бих бил толкова категоричен. Ето защо.

Коледа не е нищо от това, с което отъждествяваме този празник. Това не е рождество, защото Иисус Христос е роден някъде през лятото. Около юни месец. Най-напред, неговото семейство пастири няма как да са под открито небе в яслата с овцете по средата на зимата. Тогава пастирите отдавна са се прибрали от полето и зимуват на топло. Църквата никога не е криела, че Христос не е роден на Коледа. Никога не е настоявала на това. Самият ден – 25 декември е бил най-големият езически празник, с който се е отбелязвал денят на слънцето.

Идеята е била, че след най-краткия зимен ден на 22.12 постепенно, много постепенно, денят си пробива път в тъмната нощ. В Римската империя 25.12 е отбелязван като ден на Сатурн и има същия смисъл – първият символичен пирон в ковчега на зимата. В езическите времена този празник се е отбелязвал пищно, разточително, дори до крайност. Църквата си дава сметка, че трудно може да се бори с такъв празник и вместо да го забрани, тя постепенно започва да отбелязва „Раждането на Христос“ на 25.12. Това става в началото на 3-ти век, а към 6-7 век вече е повсеместно и утвърдено.

Няколко стотин години по-късно, след като цялото население на стария свят / Европа / е християнско, вече никой не помни денят на слънцето и всички приветстваме Коледа. Ако се задълбочим в „божественото“ на този ден, ще открием и че самият Христос ясно е наредил да не се празнува неговото рождество, а да се отбелязва само неговата кончина. Какво искам да кажа? Че не обичам Коледа!? Ни най-малко. Не мога без тези дни в годината.

Те правилно са отбелязани като петия сезон и са дни на щедрост, топлина, щастие и плюскане. Дори си позволявам прекаляването през тези празници, а принципно съм умерен спартанец. Ама сега може. Дори не ми писват всичките „Сам вкъщи“ или „Наистина любов“ по Коледа. Ни най-малко. Просто казвам, че знам, какво отбелязвам и какво празнувам.

коледа храна
Снимка: Istock

От друга страна – Нова Година е началото. Неизбежното и недвусмислено начало на всичко ново и предстоящо. В това има енергия. Това е времето, в което наистина можеш да си направиш равносметка и да започнеш „на чисто“. Можеш да тръгнеш на ново, да се събудиш на ново, да се нулираш и не просто да продължиш, но и да започнеш. Всяка година имаме само един шанс за това и той е тогава. Сега. Не случайно на Коледа е тържествено, живо, някои места работят, докато на 26-ти вече всичко си работи. Светът празнува, но не спира.

На 1-ви януари обаче, сякаш бомба е паднала. Светът спи. Всеки остава сам със себе си. Успокоява се, затваря се, омиротворява се, пише планове, обещава си, набелязва си предизвикателства. Готви се за скок. И полека-лека завърта машината към 2-ри.....ама много полека.

нова година 2020
Снимка: Istock

За мен Нова година е по-голям празник. Приемам го като крайъгълен камък. Коледа ми е малко по-абстрактен празник. Ден, в който имаме инструкции как да го отбелязваме и как да го празнуваме. Нова година ми е началото. Искрата на новото. Обещанието за по-добро, повече, по-много и обещанието, че можем да направим, каквото не сме успели до сега. Още един шанс да го напрвим. Или поне да го започнем. Честито ново начало!

Пишете на Симеон Колев на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти