Влюбването – вечност в една секунда

двойка пролет любов
Снимка: iStock

Вероятно ще си помислите, че заглавието е някаква провокация. Всъщност не - не се опитвам да привлека вниманието ви. Просто се опитах да постигна контраст между секундата като миниатюрна времева единица, достатъчна за едно влюбване. Секунда като вечност.

Аз съм поет и тази тема изключително ме вълнува. Говорил съм си с много хора за любовта. Темата има съдържание колкото искате. Някои ще кажат, че е банална и изтъркана до безобразие, всъщност е по-скоро безкрайна. Любов – колко мощна и колко крехка дума! Пет букви, а вътре в тях – цяла една друга вселена.

12 вечни цитата за любовта

Този текст няма да бъде за любовта, макар че това би го направило доста по-четен. За любовта обаче четете всеки ден. Днес настроението ми е насочено не към любовта, а към нейния корен – влюбването. Влюбването като моментен акт, влюбването като кратък миг, влюбването като секунда, която не можеш да си обясниш с прости думи. Влюбването като начало. Влюбването като любене между четири очи. Влюбването като повей на вятъра, който променя атмосферата. Влюбването като обект на науката. Шегувам се, разбира се – надали някой би се занимавал с това. Едва ли някой би си играл да го изследва. А трябва! Защото то си е цяла наука.

двойка пролет любов
Снимка: iStock

Как иначе можете да обясните магията която се случва между двама души, буквално за секунди. Те могат да си говорят с часове, но вълшебството става за миг. За онези секунди, които приличат на вечност. Земята спира да се върти, светът спира да съществува, за да се влюбят тези двама души в този момент, моментът на размяната на погледи. На малък жест от мъжа към жената. На едно премрежване на погледа, ако щете. Това са най-ясните знаци, че нещо се случва. Човек има контрол над много неща. Не и над това. Влюбването и любовта са две различни стихии с различна интензивност. От нас зависи коя коя е.

Чувал съм хора да казват: "Аз обичам този човек, но вече не съм влюбена в него." Това ми е малко странно, защото по някакъв начин омаловажава трайността на влюбването, все едно влюбването е нещо временно, което отшумява, подобно на главоболие. Не ми се струва вярно. Но за да си влюбен в един човек, трябва да поддържаш искрата. Да си наясно, че ти си отговорен за тази искра. Да разбираш добре, че ако спреш да се грижиш за нея, тя ще изчезне.

Искра трудно се връща. Не я губи. Пази я.

Още от автора:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти