Как сбъднах мечтите си за една година

Ива Дойчинова
Снимка: Личен архив

Ива Дойчинова

Преди малко повече от година получих съвет, който много харесах. Даде ми го Михаела Филева в едно много лично и нежно интервю - на връх рождения си ден да си напиша на лист хартия всичко, което искам и си пожелавам да ми се случи. Но така да пиша, че да поливам листа с думи. Да не мисля много. Да следвам хрумването. Да не отсявам. Да не започвам от най-важното. Да си мечтая.

Рождения ми ден тогава се случи в полите на Рила. Избрахме си семейно, кротко, СПА преживяване. От тези толкова почивни и сънни състояния, че докато се разхождах из коридорите, за да си говоря с хората, които ми пеят Happy birthday, събудих целия хотел със смеха си. Рожден ден, който не е в типичния ми стил на купонясващо момиче, а точно обратното – на човек, който трябва да си вземе въздух и да осмисли някои много важни неща.

Точно в такова сънно състояние, след цялата каскада от пожелания, наричания и хубави послания по всички възможни линии, се появи спомена за писмото до себе си. В най-тъмното време на денонощието грабнах една салфетка от апартамента, запалих лампата на абсорбатора и записах. Писала съм в неясен ред, после съм я сгънала в още по-неясна последователност и съм я сложила в плик от чужда картичка. Според съвета – трябва да я дадеш да се пази от човек, който ти е много важен. Но и такъв, с когото не е сигурно, че ще бъдете толкова близки след година и изграждането на отношенията ви зависи само от вас, а не e задължение. Дадох плика на такъв човек и това си беше дар - една салфетка, попила мислите и душата ми на ръба на моята нова лична година.

Дойде следващият ми рожден ден и салфетката се върна при мен. Препрочитам я няколко пъти, няколко дни мисля.

Нежно жълта салфетка. От меките. Как съм писала, не зная, но писалката е потъвала, не се е изтощила и е ходила по хартията. Началото е: „Мило Ивенце, здравей на 30.01.2016 г.“ След това е: „Искам да сме направили с теб следното“ - и изброявам.

Започнала съм с отношенията, които искам да се наредят, защото вътре нещо боли. Пожелала съм да намерим общ език и да се „видим“ отново. Тези нови отношения се случиха и пътят си струваше, макар че беше трудно. Наложи се да изляза отвъд предишните си граници. Позволих още повече свобода и спокойствие. Видях ситуацията с още по-бистри очи и си надскочих егото. Случи се. Благодаря си. Това беше пътят на разбирането.

След това наричам за децата си. Беше отговорна година за тях, много важна и биткаджийска. Изредила съм всичко, което искам да стане – атаката на 8-ми клас, абитуриентския бал, матурите, зрелостта на моите момичета, проявата на характер и мечтателност. Всичко написано за тях се случи по един вълшебен начин. Сякаш съм го предрекла и това ме прави много щастлива. Оказа, че аз съм внимавала в детайлите, а съм допуснала и много смешни грешки. От гафовете излязохме на магия, но със смях и приемане. Финалът обаче е приказен. Горда съм, че мога да сбъдвам най-важните планове.

Писала съм за приятелите си. Изредила съм поименно много имена и дори сега се чудя – възможно ли е да имаш толкова много приятели, които да обичаш и с които да поддържаш пълноценна връзка. Тук отговорът е и хубав, и не съвсем. С някои от имената на салфетката се отдалечихме през тази година и ми е мъчно за това. С други пък се бяхме отдалечили, а сега се радваме на близост и преоткриване. Приятелството разцъфва тогава, когато го храниш и му даваш времето и вниманието си. И когато приемането и разбирането стане повече от осъждането. Това е непрестанното учене на урока споделяне.

Работата ми заема доста сериозно място на салфетката. Едната цъфти и ражда, другата – свърши. Наричанията ми обаче и за двете са еднакво сърцати. Само че в едната има думата „пристан“, а за другата искам и желая развитие. Оказа се обаче, че не всичко е въпрос на себераздаване. Има обстоятелства извън теб, които трябва на време на осъзнаеш и видиш ясно. Поздравявам се за избора си да сляза от колата, когато пътят напред не се виждаше добре и не ми харесваше. Благодаря си за това, че дадох много сили и любов за проектите, в които вярвам. Хубавеят и зеленеят.

Най-несбъдната част от пожеланията на салфетката се оказа една стъклена веранда на терасата. Доста се посмях на това писание. Тази веранда май не я мислех изобщо през годината. И тази пролет ще пълня сандъчетата с цветя под открито небе.

Най-сбъдната част е накрая. Когато явно уморена от умозрителни наричания, просто съм се отпуснала и съм писала, хванала писалката със сърцето си. Там е обръщението към себе си, към най-близките ми, там е обръщението към човека, пазил писмото ми. Там е чудното „да съм“, „да сме“, „да бъда“. Да Е.

Хубаво е. Една салфетка след година ме срещна с мен – преди една година. Има още какво да уча. Но любовта ми си е в мен и твори. Започвам да пиша новата салфетка.  

Още от Ива Дойчинова

Една жена пресича пътя

Благодаря ти за миналото

Кой е виновен за смъртта на децата ни

Защо на брака му е спукана работата?

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти