Кой е виновен за смъртта на децата ни

Ива Дойчинова
Снимка: Личен архив

Ива Дойчинова

Този текст е гневен и тъжен. Не помага за устойчив тен и плажно настроение, съжалявам! Съжалявам, че вместо да гледаме падащите персеиди в нощното небе, броим падналите деца на пътя от катастрофата на правосъдието в България.

Две деца на 16 загинаха в Лесидрен, прегазени от автомобилна гонка. Друго 9-годишно момиченце на колело било блъснато от млад шофьор в Ракитово. Лека кола уби 10-годишно момиче в центъра на Ловеч. В черната хроника броим гробовете, но не и осъдените за тези престъпления. Тези дни от пътна полиция ни дадоха 6 златни правила за безаварийно пътуване, които 5 пари не струват, защото са пълна нула.

Празни приказки и добри пожелания за така или иначе съвестните шофьори. Джигитите са извън тази рамка на добре наспалите, трезви и починали шофьори.

Джигитите са една група хора, които всеки ден около нас се упражняват в свистене на гуми, високи скорости в жилищни зони, надуто със спойлери самочувствие и тоталната арогантност на недосегаеми.

И те СА недосегаеми. Колко от хората, премазали деца са наказани справедливо? Те отървават наказанието с онзи хлъзгав сапун, с който нашето правосъдие успява да измие най-тежките вини от най-изцапаните хора.

Хората в Лесидрен отдавна знаят за гонките, но санкциониращите органи да са направили нещо? По стъпките на мъчно-раждащата се правосъдна реформа броим турските кафета и компромисите. Законът за корупцията нещо да се е раздвижил? Имаме ли воля да променяме нещата всички ние – и общество, и политици. Без въпросителна.

Джигитите не са виновни, че ги има. Виновна е системата, която ги е създала и която ги търпи.

Учим децата си да пресичат на пешеходна пътека, но това е място за ускорение на джигитите. Учим децата си да живеят здравословно и да карат колело, ама знаем ли и къде се правят автокушиите?

Уж искаме децата ни да останат в България, а с чисто сърце ги насочваме навън, защото тука е опасно. А какво успяваме да променим в собствената си страна? За тоталния хаос и беззаконие, които създадохме, го отнасят те – децата ни.

Има моменти, в които гневът е важен. И – да – ще напусна зоната на комфорта си и ще наруша вашия. И убийците, и жертвите не са следствие от тоталното безхаберие и безнаказаност. Раждаме ги с безразличие и чукане на дърво – да не се случи на мен. На всички ни се случва, хора.

В името на загиналите деца на пътя – да си променим държавата. И пълна непримиримост към всеки джигит – както и да се казва, където и във властовите постове да се намира, който и да му прави чадър.

Съвет към постовете на КАТ и всякакъв вид охрана на правилата на пътя – излезте от сенките след завоя и идете там, където ви е мястото. Местата за гонки, при местните джигити, за които цял квартал знае, при хората с досиета, но и с книжка. Идете в Борисовата градина. Стойте до пешеходните пътеки и пазете.

Пазете живота на хората и съвестта си говореща.

Не е комфортно да се разстройваме, но от вечната дрямка, в която сме изпаднали, просто си отиваме.

Пишете на Ива Дойчинова на edna@netinfocompany.bg.

Прочетете още от Колонката на Ива Дойчинова тук:

Силиконът си отивал?

Кажи ми какво снимаш, за да ти кажа какъв си

Защо на брака му е спукана работата?

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти