Една жена пресича пътя

Ива Дойчинова
Снимка: Личен архив

Ива Дойчинова

Пресичам улицата в ден през септември. Отивам на среща с приятелка и ми е леко на душата, очакваща и неочакваща нищо специално, освен споделяне, нови открития, лекотата на разговор, който задълбава, а после може и да го забравиш, но момента – не.

На крачки съм от срещата и пресичам пешеходната пътека при църквата Света Неделя. Виждам, че зеленото става червено и забързвам ход. Обръгналото ми на софийското движение чувство забелязва с периферното зрение, че мотористите на пътя са настъпили газта и виждат вече жълтото в зелено.

Затова се съсредоточавам в по-настъпателно движение към близкия тротоар, когато забелязвам жена с бастунче. Тя върви бавно, ритъмът й няма как да се забърза и изравнявам ход с нея.

Исках да я запазя от някой по-нервен придатък на пътното движение. Прихващам я леко под ръка. Стигаме до ниския бордюр и й казвам: „Да ти помогна“. „А, ще ми помогнеш ти, как можеш да ми помогнеш“, отвръща ми тя и тогава аз наистина я поглеждам. Вече сме стигнали тротоара, обръщаме се една към друга и виждам възрастна дама. Дама е думата. Побеляла коса, остригана спретнато, по пионерски. Дрехите й са чисти, но клошарски.

Панталон, прикрепен с връзка върху жилетка. Бастунче. Вдига лицето си към мен. Кожата й е бяла и чиста, пощадена от възрастта. Хубава. За да видя очите й, трябваше да се наведа. Трудно ги движеше и имаше проблем да ги изравни с моите. Когато го направи ги видях – сини и гледат от едно друго време. Сякаш вечни, носещи минало и бъдеще, но не и сегашно. Отвъдни очи, като на сляп, но виждат.

„Не ме пипай, може би мириша, нямам дезодорант“, казва ми. А всъщност мирише хубаво, чисто. Успокоявам я, че е чудесна. Отново питам какво мога да направя за нея и защо не мога да й помогна.

Тя, дамата, започна разказа си. Поетеса е. Навремето била много красива и Станко Тодоров я гонел. Но тя не се дала, защото е свободна и си говори и пише каквото си иска. Докато разказва, проплаква и споменава за условията, при които живее. Някъде в Красна поляна, с много хора, може би старчески дом, може би клошарско жилище.

Обидно й беше, страдаше. Като унизена дама, която не може да се грижи за себе си, за която животът не се беше погрижил. Показа ми зъбите си и колко спешна нужда от помощ има. Разказа ми за очите си и защо трудно ги вдига. И те имаха спешна нужда от грижа. Разказа ми за това, че в тази държава хора като нея са забравени, излишни, стъпкани.

Става ми мъчно, опитвам се да бъде полезна, но не зная как.

Давам й пари, пъхам й ги в джобчето, защото не вижда добре. Прибавям визитка. Уверявам я, че винаги може да ми се обади, ако има идея как да й помогна конкретно. И тогава тя ми казва:

- Ще ми помогнеш, като запомниш името ми. Искам да ме помниш.

- Добре, казах й. Ще запомня името ти. Ще те помня.

Името й забравих. Забравих го толкова бързо, колкото забравям изобщо имената. Както забравям важните рождени дни, годишнините от сватбата си, фактите.

Помня хора и случки. Помня моменти. Имената и датите в моята глава са клопки и паметници. Опитвам се да се справя с тях, но те се справят с мен.

Помня обаче теб, дамата от пешеходната пътека при Света Неделя. Очите ти, кожата ти, думите ти. Ти ми каза, че имам крака на балеринка и очи, които събличат мъжете. Странни думи за жена на твоята възраст и в твоето положение. Не го очаквах, защото оплакването от болящите зъбки и болните ти очи ме настроиха на друга честота – състрадание и нужда от помощ.

А ти си говореше с мен като жена. Ти говореше за любов.

Не ми се обади моята дама от пешеходната пътека. Поне за сега. Може би и визитката ми се е изгубила като името й в паметта ми. А може би и тя не помни моето име. И двете не помним точно месеца, деня и годината.

Помня един ден на пешеходната пътека при Света Неделя. Помня среща на жени отвъд всяко време и обстоятелства.

Ти страдаше физически, аз – не. Но ти на мен ми даде представа за женственост отвъд обстоятелствата и въпреки тях. Ти си красива. Казвам ти го сега и вярвам, че ме чуваш.

Името ти забравих, но помня теб. Помня очите ти и разговора ни.

Такава си те взех в себе си – синеока, белокожа, миришеща за чисто, проникновена и любовна. Страдаща.

Една жена, пресичаща улицата.

Вечна жена.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти