Имунитет след COVID-19: не само антителата са важни

коронавирус болест вирус защита имунитет covid 19
Снимка: iStock

„Имаш ли антитела след преболедуване от Kовид и след ваксината? Колко са? Следиш ли ги дали спадат?“ Това са най-често задаваните въпроси в днешно време. И доста лаически. Защото организмът е съвършен, той не се хаби да произвежда нещо, което не му е нужно в момента. Затова и количеството на антителата спада, когато не се срещаме със съответния вредител. Което не означава, че нямаме имунитет срещу него.

Макар и съвсем малко на брой, те „дремят“ и при нужда започва отново тяхното производство. Висок титър на антитела се поддържа само при хора, лекари например, които ежедневно се срещат с вирусите и бактериите. Затова не ходете по лабораториите да си изследвате постоянно антителата, нормално е да намаляват. Още повече, че те не са единственият щит на имунната система. За здравето отговаря и клетъчният имунитет.

ваксина коронавирус
Снимка: iStock

Имунният отговор се осъществява по два начина – чрез хуморален и клетъчно-медииран имунитет. Хуморалният имунитет е този, който се осъществява от антителата в кръвта и другите телесни течности. Произвеждат се от В-лимфоцитите и са специфични за различните антигени (чужди белтъци, намиращи се по повърхността на микроорганизмите). При среща с микроорганизма имунната система го изучава, след което изработва тези специфични само за него антитела. Покрит с антитела, микроорганизмът се „дезактивира“ или става по-лесна мишена за други механизми на имунитета, като това спомага поглъщането и унищожаването му от макрофагите. След като са си свършили работата, антителата намаляват, но не изчезват напълно. При повторна среща отново се активират.

При някои инфекции се развива траен имунитет и веднъж преболедувал човек не се заразява втори път. Такава инфекция е варицелата например. При други имунитетът е нетраен, няколко месеца, след което заразяването е възможно отново. Пример е друга шарка – скарлатината. Трябва да мине доста време, за да се разбере какъв имунитет има при Ковид.

коронавирус болест вирус тест covid 19
Снимка: iStock

Клетъчният имунитет е насочен върху унищожаването на вътреклетъчните микроорганизми, които не са достъпни за антителата. Тази роля се осъществява от Т- лимфоцитите, които са два вида – Т-хелпери и Т-килъри (цитотоксично-потискащи лимфоцити). Както показва името им, последните разпознават клетките, инфектирани с вирус, и ги убиват.

Т-хелперните клетки имат по-различна роля. Те взаимодействат с клетките, които са погълнали микроорганизма, раздробили са го и са изкарали на повърхността на мембраната си негови фрагменти, свързани със специфични белтъци. Т-хелперите разпознават именно тези белтъци, свързани с фрагментите на патогена. Те помагат на клетките да унищожат вредните микроорганизми, като подават активирищи сигнали за окончателно вътреклетъчно унищожаване на патогена. Допълнително взаимодействат и с В-лимфоцитите, като ги стимулират да произвеждат антитела. Затова и името им е такова – помощници. Клетъчният имунитет има отношение и към имунната памет. Изследвания сочат, че преболедували от Ковид, които нямат антитела, имат имунитет.

Проблемът е, че клетъчният имунитет не може да се изследва масово, методът е скъп и се извършва в специализирани лаборатории. Изследването се прави само с научна цел. За разлика от тестовете за антитела, които са достъпни. Но недостатъчни за изясняване на имунния статус.

коронавирус мутация
Снимка: iStock

Прочетете още от д-р Павлина Андреева:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти