Плацебо и ноцебо ефект или как психиката влияе на лечението

плацебо ноцебо психика лечение болест
Снимка: iStock

Преди години, когато нямаше интернет и човек не можеше бързо да направи справка, един възрастен лекар се славеше като отличен терапевт. Той имаше странен подход, караше пациента да купи лекарството и веднага да се върне в кабинета, махаше листовката и връщаше медикамента на пациента. Така човекът си пие спокойно  лекарството без да е прочел за страничните му действия.

Защото и за най-елементарното хапче има списък със странични действия, дълъг като магистрала Струма. Около 30% от хората се влияят от тази информация и получават част от посочените странични действия, без реално да има причина за това. Това се нарича ноцебо ефект (от латински nocebo – „ще вредя“). Той лесно се доказва: при даването на „празни“ таблетки със захар например или ампули с физиологичен разтвор пациентите получават странични действия, защото очакват такива.

лекарство хапче болест здраве
Снимка: iStock

В повечето случаи това се получава при психосоматични заболявания като високо кръвно, исхемична болест на сърцето, астма, колити, болести на щитовидната жлеза, ревматоиден артрит, атопичен дерматит, главоболие и др. Най-често ноцебо ефектът се изразява в гадене, главоболие, виене на свят, умора. Но могат да се получат и други симптоми като обриви, сърцебиене, високо кръвно.

Някои хора получават реакция към лекарство или други влияния на околната среда, които не би трябвало да оказват влияние, но за които има информация, че могат да имат физиологично въздействие върху организма. Типичен пример е със ситуацията с COVID-19: често хора с леки симптоми веднага след положителен тест получават стягане в гърдите, задух, болки, загуба на обоняние. Които бързо отминават, след като се направят изследвания, показващи липса на усложнения, и хората се успокоят.

Противоположен на ноцебо е плацебо ефектът (от латински placebo – „трябва да угаждам“). При плацебо ефекта симптомите на пациента се подобряват при „лъжливо“ лечение само защото вярват на лекарството и на лечителя. Така около 15% от хората се чувстват по-добре, макар да са приели „мнимо“ лекарство, например витамин С за високо кръвно. Добрият лекар успешно използва този ефект, като успокои пациента и му вдъхне вяра, че получава много ефикасно лекарство.

За съжаление, ноцебо ефектът надхвърля два пъти плацебо действието, но ролята на достъпната информация играе огромна роля. Както и нейното погрешно тълкуване от неспециалисти и такива с повишена тревожност.

лекарство хапче болест здраве
Снимка: iStock

Още от д-р Павлина Андреева:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти