COVID-19 и децата: разумно поведение без крайности

деца училище коронавирус
Снимка: Istock

Настъпи време разделно. От „няма такъв вирус, измислен е“ до пълна изолация и чувство за обреченост. Да, вирусът съществува и хора загиват от него. Както и от десетки други вируси, които днес просто не са под светлината на прожекторите.

Затова разумното решение е да си живеем живота, но и да вземем мерки коронавирусът да не ни го вгорчи. И да не страдат децата ни. А мерките са елементарни, без сериозни ограничения и лесни за изпълнение.

дете болест грип
Снимка: iStock

1.Ограничете посещенията при лекаря, когато състоянието не е спешно. Детето кихнало два пъти или има хрема и веднага на лекар?! И заразата, която не се знае каква е, се разнася по градски транспорт, коридори, кабинети, регистратури… Кога най-сетне българската майка ще разбере, че сополът не изисква посещение при лекаря веднага, на секундата? Не са ли чували за капки за нос и промивки? Ако детето има леки оплаквания като хрема, ниска температура, лека кашлица, изчакайте поне 2-3 дни и ако настъпи влошаване, тогава потърсете лекарска помощ.

Първите дни лекарят нищо не може да направи освен симптоматично лечение, за което всеки родител знае, случвало му се е десетки пъти. Но така ще предпазите стотици хора, които заразявате, мъкнейки болното дете насам-натам. Никой не спазва инструкцията първо да се обадите на лекаря си по телефона и по преценка той да ви покани на преглед, ако е нужно.

дете болест грип
Снимка: iStock

2. Ограничете събиранията с много хора. Децата трябва да излизат навън, но да се избягва контакт с много хора и видимо болни деца по детските площадки. Не водете болните деца при възрастните им роднини, децата лесно разнасят инфекциите, дори да са с леки оплаквания. Не пускайте децата в колектива, ако имат оплаквания. Така няма да се наложи затваряне на училища и онлайн обучение. Да изведеш учениците от естествената им среда и да ги затвориш вкъщи с изнервени родители е лош сценарий.

деца училище коронавирус
Снимка: Istock

3. За хигиената и другите мерки за безопасност като дистанция и дисциплина е ясно, стига да се спазват. Мръсната маска, която се носи с дни, не върши работа. Цената им вече падна драстично, сменяйте маските на 2 часа или ги перете често. А носенето им под брадичката или с нос отвън е чист камуфлаж. Неправилното използване на маските е все едно да се крием под леглото от вируса.

деца училище коронавирус
Снимка: Istock

4. Не се поддавайте на паниката, тя е по-страшна и от болестта. Още по-лошо става, ако предавате опасенията си на децата. Отдавна е известна психосоматичната зависимост (връзката между психиката и тялото). Когато душата страда, тялото боледува. Разумното и отговорно отношение към заразата е решението на проблема.

Говорете с децата спокойно за ситуацията и за мерките, които са необходими. Обяснете им, че децата са сравнително пощадени и не боледуват тежко, но заразяват околните. Затова мерките са задължителни, нека не им се мръщим, в България те са доста либерални. Засега. А децата от малки е добре да знаят, че правилата трябва да се спазват.

деца училище коронавирус
Снимка: Istock

Още от д-р Павлина Андреева:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти