Предпазните мерки срещу COVID-19 ни докараха други болести

маска коронавирус
Снимка: iStock

Постоянно миене на ръце, дезинфекция, маски… Няма как, трябва да се пазим от коварния вирус, но понякога противоепидемичните мерки ни докарват и доста главоболия. А две групи хора, както се казва, яко го закъсаха – медиците и хипохондриците. Първите поради професионалните си задължения, вторите – от престараване. Дезинфектантите, ръкавиците и маските често увреждат най-големия орган в човешкото тяло – кожата. Особено когато се използват погрешно.

Прекаленото използване на дезинфектанти и антибактериални сапуни увреждат сериозно кожата. Тя е покрита със защитен хидролипиден слой, който се унищожава от агресивните препарати. Медиците си мият ръцете средно 15 пъти на ден, плюс дезинфекция! Защитната бариера на кожата се „отмива“ и тя става податлива на инфекции и увреждания – екземи, гъбични инфекции, възпаления, алергии.

дезинфектант ръце гел
Снимка: iStock

Ръкавиците още повече усложняват положението: влагата, коята се образува под тях, е идеална среда за развитие на инфекции и екземи. Единственото спасение е след всяко измиване на ръцете те да се подсушават идеално и да се намазват с хидратиращ и възстановяващ липидния кожен слой крем.

Маската е другият голям проблем за кожата, вече има нова специфична диагноза – маскакне. Тя увеличава влажността и създава парников ефект около устата и носа от издишаните аерозоли, капчици пот и частици слюнка. Следва нарушаване на защитната бариера, микробен дисбаланс и инфекции. За хората с чувствителна кожа се препоръчват памучни маски, а не традиционните синтетични. Алтернатива са и многослойните копринени и от шифон. За да не се дразни кожата на лицето използвайте  двуслойни маски – мек памук отвътре и плътен материал отвън, който няма допир с кожата.

маска очила
Снимка: iStock

Добре е човек да има няколко маски, които се сменят често и се перат с мек сапун, после се гладят. Еднократните трябва да се сменят на час-два. За да няма проблеми с маските, грижите за кожата на лицето са задължителни – преди поставяне на маската лицето се почиства с пяна или меко миещо средство. След това се нанася лек хидратиращ крем. Изчаква се добре да попие и след това се поставя маската. Махайте маската винаги, когато това е безопасно, например на открито, когато няма наблизо хора. Или при среща с вече преболедували Ковид.

Препаратите за дезинфекция могат да ни докарат и друг проблем – алергия, придружена от задух, кашляне, кихане, водниста хрема. Особено при хора, предразположени към алергии, тези със сенна хрема, астма, атопичен дерматит и т.н. Алергичните трябва внимателно да подбират препаратите за дезинфекция и да изберат тези, които не ги дразнят. А колкото до маските – те носят не само негативи. Рязко намаляха другите респираторни заболявания, разбира се, от ограничените контакти, но маската също има заслуги, тъй като микробите по-трудно проникват през нея.  

дезинфекция дезинфектант миркоби вирус бактерии
Снимка: iStock

Прочетете още от д-р Павлина Андреева:

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти