5 стъпки в борбата с високата температура

дете майка болест вирус грип температура термометър
Снимка: iStock

Иначе жизненото дете става лениво, очичките му „лъскат“, бузките са червени... Майчините коси се изправят, защото тя знае какво означава това: детето се разболява. Повишената температура е знак, че се развива инфекция, най-често вирусна в детската възраст.

Всяка притеснена майка вади домашната аптечка и започва яростна битка с врага. Но температурата не е враг, тя задвижва каскада от имунологични процеси, които в крайна сметка водят до оздравяване. Това не означава, че нищо не се прави при температура, важното е родителските действия да помагат, а не да вредят на процеса на оздравяване.

дете болест грип
Снимка: iStock

Първо измерете температурата

Удобните термометри – дистанционни, за ухо, за чело, не са съвсем точни. Използвайте традиционните – спиртни, електронни, с директен контакт. При кърмачетата най-добре измерете температурата в ануса на детето и извадете половин градус, за да получите реалната стойност.

Действайте според показанията на термометъра, но отчитайте и състоянието на детето

Ако то е жизнено, не му личи температурата, може да отложите даването на лекарства до 38, дори малко отгоре. Ако обаче детето е в увредено състояние, лежи, стене, дайте лекарство дори и под тези стойности. Спомнете си как се чувствате, когато сте болни –главоболие, мускулни болки, отпадналост. И при малкото е същото, но не може да си каже. Противотемпературните лекарства ще намалят болките му.

дете майка болест вирус грип температура термометър
Снимка: iStock

Какви лекарства се дават?

Парацетамолът е средство на избор на първа линия. Ако няма очаквания ефект, се опитва с ибупрофен, а при много висока температура, към 40 градуса и метамизол (аналгин) на капки. Когато детето повръща лекарството, на помощ идва парацетамол под формата на свещички.

Какво се прави, когато лекарствата не помагат?

Най-важното е детето да приема много течности. При температура то се обезводнява от учестеното дишане и през кожата. Не тъпчете болното дете с храна, но да пие течности е задължително! Влажните кърпи върху части на тялото „отнемат“ от температурата. Принципът е следният: на горещите части се слагат хладни мокри кърпи, а студените се разтриват леко, докато кожата порозовее, така кръвта излиза на повърхността и се охлажда.

дете майка болест вирус грип температура термометър
Снимка: iStock

Няма научни доказателства за полза от нашенския патент оцет и вода. Груба грешка е дете с ледени крайници допълнително да го охлаждаме. Най-добре охлажда водата, но това става постепенно и внимателно. Ако горещото дете се полее със студена вода, може да изпадне в шок от контраста в температурите. Поставете малкото дете във ваничка (или под душ) с температура на водата като за къпане. Постепенно доливайте по малко студена вода откъм страната на крачетата, докато водата стане хладна, но не студена – около 26 градуса.

И не на последно място – не изпадайте в паника

Този сценарий ще се разиграва още много пъти. И ще продължава поне 3-4 дни. Успокойте детето и себе си, допълнителното напрежение само влошава нещата.

жена дете болна болно грип
Снимка: Istock

Още от д-р Павлина Андреева:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти