Градът на селяните

Симеон Колев - Симо
Снимка: Личен архив

Става дума за София. За жителите ѝ и нейните гости. И вероятно за по-големите градове. Но най-вече за сблъсъка на тези, които имат съзнанието на столичани и тези, които си мислят, че местоживеенето им дава и съзнание. Не им дава.

Преди всичко, едно критично важно уточнение.

Имам адски много приятели извън София. Работя с хора, дошли от някъде и са върха. Затова, не искам да слагам никого под общ знаменател. Но важното уточнение си остава това, което се отнася за изключенията.

Гледам ги какво правят. Идват от някъде и носят малкото си място в себе си. Въпреки че са го напуснали, то не ги е напуснало. Идват като вандалите, които опустошават и разграбват Римската империя.

Снимат се по ескалаторите на моловете и паркират една кола на две паркоместа. Говорят с всички на "Ти", дори когато това не е възпитано. Държат се като бабаитите от крайните квартали, които са попаднали в светлините на центъра и се оглеждат, очаквайки някой да ги нападне. Никой няма да ги нападне. Никой не ги и забелязва, но те все пак идват от крайните квартали и там са свикнали да бъдат нащрек. Да демонстрират агресията си. За всеки случай.

Те са нагли, пробивни, шумни, цапат. Рядко пъти си плащат данъците, защото в големите градове данъците са по-високи.

Псуват и мразят. Мразят гражданите, защото са надувки и "кво, като си от София!?". Мразят богатите, защото са забогатели на техен гръб и по принцип, защото са забогатели. Мразят "селяните", защото са селяни. Мразят тези, които са изпълзяли заедно с тях от дупката, защото знаят тайната им. Какви са и от къде са дошли.

Тези, които идват с пари, най-често са продали три ниви в Шабленско и са купили апартамент в Лозенец и си мислят, че са върха. Мислят си, че купувайки имот в София, купуват и "жителство". А, тези пък, които нямат нищо "там", са заложили всичко на "тук". За тях няма път назад. Ако се провалят в големия град, няма къде да се върнат.

И в двата случая агресията на селото се сблъсква с толерантността на града. Сблъсъкът е цивилизационен.

Идват на място, на което не принадлежат, искайки да принадлежат, но не искат да платят цената.

Те живеят така, сякаш са дошли в големия град за малко, сякаш утре ще си отидат. Всеки петък, когато се завръщат по родните си места, псуват големия град и обясняват, колко е мръсен и шумен и как там "не се живее". И в неделя се връщат обратно, за да го направят по-мръсен и по-шумен.

Не съм за каквото и да е ограничение в придвижването на хора от едно място към друго. Човек задължително трябва да търси реализацията и щастието си. Не ме дразни и това, че мекат и въйкат. Всеки си носи спецификата на говор и книжовният изказ не те прави повече "гражданин".

Дразни ме манталитетът на липсата на уважение към големия град. Демонстративният бабаитлък и тарикатлък, желанието да покажат, че не им пука от нищо. Че големият град не ги респектира.

Те взимат от града, без да осъзнават, че цивилизацията изисква. Защото привилегията да живееш в голям град, струва манталитет и усилия. 

Пишете на Симеон Колев на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти