Благословия или проклятиe: да превърнеш хобито си в професия

Светла Иванова
Снимка: Edna.bg

Чували сте за онези щастливци превърнали хобито си в професия, нали? А за израза: „Намери си работа, която ти харесва, и никога няма да ти се налага да работиш“?

И така, живели дълго и щастливо, само пили и яли, и се забавлявали…

Може би вие на някакъв етап сте си мислили, че сте от тях и живеете като в приказка. Аз също така се заблуждавах, но слава на Дарвин – тази идилия не трая толкова дълго, че да намразя и хобитата си, и професиите.

Истината е, че в момента, в който превърнем хобито си в професия, или малко след този момент, започваме да имаме очаквания. Повече усмивки и доволни клиенти, по-„лесни“ пари, докато уж „не работим“, а се забавляваме с хобито си. И някак не искаме да приемем и признаем, че сме станали зависими и нищо не е така, както сме го правили преди, като хоби.

Защото хобито е нещо, което вършиш не по задължение, а само когато имаш желание за това.

Ще ви дам личен и искрен пример с моите хобита.

музика звукозапис студио
Снимка: iStock

В момента, в който превърнах хобито си да пея в професия, и си повярвах, че ще изкарвам по забавен начин парите си, започнаха и компромисите. Вече съм ви споделяла какво мисля по темата за тях, но накратко – компромисите не решават, а задълбочават проблемите. Започнах да правя компромиси с музиката, която правя, за да бъде „радиофонична“, което ще рече, че трябваше да се хареса не на мен, а на вкусовете на разните музикалните редактори, за да бъде излъчвана по медиите. После трябваше да отговаря на наложения масов вкус и това, което пускат диджеите по клубовете, за да ме канят да пея в тях.

Не закъсняха и компромисите, свързани с времето за най-близките ми, и това за качествен сън, защото „участията“, знаете, са време, в което музикантите не спят, за да забавляват едни други хора, на които вероятно хобито им е да ходят по купони.

Вижте колко пъти употребих „трябва“. А „трябва“ не върви ръка за ръка с хоби. Тоест, музиката вече не беше такова.

Затова ми беше нужно и хоби. И започнах да пиша. Докато не реших да издавам книгите си, всичко беше супер. После пак се завъртях в нова схема, но на принципа на същия порочен кръг. Издателства. Проценти. Продажби. И така нататък. Просто хората, с които се съобразявах, вече бяха не музикални, а други редактори, които пак ми казваха какво и как да правя.

Трябваше ми ново хоби, което винаги е било пред очите ми. Йогата. Но с нея реших да не се подлагам на общоприетите норми за това какво се търси и какво не. Създадох мое студио, в което аз определям кога и какви часове и практики ще имам.

Измъкнах се и от порочния кръг на редакторите, като започнах да издавам сама книгите си и правех музика само каквато и когато ми се прави. В момента пиша детски песнички за раздвижване и отпускане, които имат хиляди слушания повече, отколкото „комерсиалните“, които правех преди. И се чувствам полезна, защото ги правя не по поръчка, а от сърце. Пиша книги за малки и големи, записвам медитации, водя авторски практики и редувам професиите и хобитата си, така че да не ставам зависима от тях.

писане лаптоп
Снимка: iStock

Защото когато започнеш да изчисляваш колко изкарваш от хобито си и дали е достатъчно, е време да си намериш ново. Това и правя. Музика, писане, йога… Но винаги поне едно от тях възприемам като хоби. Понякога и трите.

Често ме питат как така успявам да се справям с всичко. Не успявам еднакво добре, но понякога се отдавам на едното, друг път – на другото. И така ми е интересно. В момента, в който усетя, че зациклям на едно място, правя промяна.

Истината е, че съм егоист. Просто искам да се чувствам добре. А се чувствам добре, когато около мен има усмихнати хора. И особено, когато аз съм ги усмихнала. Това, което ми носи смисъл, е да давам. Но да давам не по задължение, а от сърце.

В заключение ще ви споделя един съвет като човек, отдал по едно десетилетие минимум на трите си страсти – музика, писане и йога, и успял да ги съчетае, така че да се чувства доволен от това, което прави (не искам да го определям като хоби или работа).

йога медитация
Снимка: iStock

В момента, в който не се чувствате щастливи и удовлетворени, започнете да поставяте „трябва“ пред искам и ви се налага да си повтаряте: „Аз съм щастлив“, вместо да го усещате – е време за промяна.

Задайте си въпроса - какво правя или не правя, че сте стига до там?

Понякога не можем да променим нещата. Трябват ни пари, за да живеем. Няма спор. Но винаги имайте и хоби, и професия, за да живеете добре.

И ако не и двете - поне едното правете не за пари, а за удоволствие!

Пишете на Светла Иванова на edna@netinfo.bg.

Прочетете още от Светла Иванова:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти