Как да престанем да мръзнем

Ледена кралица
Снимка: Thinkstock

Разбира се, че през зимата на всички им е студено. Но има хора, на които при най-малкия студ им измръзват ръцете и краката (особено пръстите). Болката, която изпитват, е силна и често предизвиква дори сълзене от очите. Това явление се нарича болест на Рейно. Хората, страдащи от нея, неслучайно мразят зимата и не са в състояние да получат никакво удоволствие от зимните спортове и разходките в заснежения парк.

Пръстите на ръцете на хората с болестта на Рейно побеляват и получават синкав оттенък веднага след излизането на улицата при ниски температури (въпреки наличието на ръкавици), след това се зачервяват и подуват. Възстановяването на кръвообращението се съпровожда с болка, която при силното преохлаждане може да бъде продължителна и почти непоносима, пише "Здраве.bg".

Причината за това състояние не е прекомерната изнеженост на човека. Болестта на Рейно може да бъде следствие от прекомерната активност на вегетативната нервна система, от наличието на проблеми в съединителната тъкан и дори от емоционални проблеми.

Каквато и да е причината, усещанията са твърде болезнени и не трябва да се примиряваме с тях.

Болестта на Рейно обикновено не изисква медицинска намеса. Но в сериозните случаи, когато пръстите отслабват и губят своята чувствителност, трябва да се обърнете за помощ към специалист.
 

Как да си помогнем сами при появата на първите симптоми.

Движете се
Движението раздвижва кръвта и разширява периферните съдове. Направете няколко упражнения преди да излезете навън – това е много по-ефективно, отколкото да затопляте вече замръзналите крайници.

Тренирайте кръвоносните съдове
Животът в затворено помещение при постоянна температура отслабва механизмите на терморегулация. Редуването на топло и студено ще ги тренира. Банята и сауната, контрастният душ, ходенето на бос крак – всички това е много полезно за закаляването. Ако студените процедури ви плашат, започнете с топлите.

Попълнете недостига на желязо в организма
Температурата на повърхността на тялото при жените като цяло е по-ниска, отколкото при мъжете. Студените ръце и крака често са резултат от недостига на желязо и от това страда щитовидната жлеза, която регулира отоплителната система на организма. Анализът на кръвта ще покаже нивото на хемоглобин. Ако той е нисък, постарайте се да приемате повече храни, богати на желязо и започнете да пиете поливитамини.

Консумирайте повече морска риба
Употребата на мазна риба ще намали болезнените спазми на съдовете на ръцете и краката и ще подобри като цяло кръвообращението.

Приемайте повече течности
Обезводняването намалява обема на циркулиращата в организма кръв. Голямата чаша горещ бульон е най-добрият вариант преди излизането навън. През деня пийте билков чай с мед, отвара от шипки или домашна лимонада. Ограничете до пролетта употребата на кафе и други напитки, съдържащи кофеин, който свива съдовете.

Дори пасивното пушене е вредно
Цигареният дим влияе зле на кръвообращението независимо, че не пушите вие – достатъчно е, че вдишвате чуждия цигарен дим.

Обличайте са правилно
Не излизайте от дома си без наушници, топъл шал или шапка (най-добрият вариант е вълнената). Купете си топли ръкавици, които ще предпазят пръстите ви от измръзване. Сложете си два чифта чорапи. Памучните задържат влагата и краката мръзнат, затова предпочитайте чорапите от вълна и полиестер, които запазват краката топли и сухи. Обличайте по възможност термобельо, върху него вълнен пуловер и задължително топло палто или яке.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти